În ultima perioadă. ANAF și șeful instituției, Lucian Heiuș, au emis communicate, s-au făcut declarații la tv și în conferință de presă despre ce controale și măsuri vor urma. Trebuie stopată evaziunea și strânși bani la buget.
Potrivit anunțului preşedintelui ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, începând cu data de 01.07.2022, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va demara controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor. Controalele se vor concentra pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute, a explicat Lucian Ovidiu Heiuș .
„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit”, a spus șeful ANAF, săptămâna trecută.
Sperăm că nu va începe cu oamenii care, din meserii oarecare, bine plătite, reușesc să-și facă vreo casă mai acătării.
Ținta „Videochaturi”
Lucian Heiuş a mai anunţat că „ANAF va avea ţintă şi videochaturile”.
”Sunt sume imense care se fac şi nu se prea fiscalizează nici acest domeniu, este unul mai spectaculos”, a spus Heiuş, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV.
A început verificarea veniturilor obținute din criptomonede
Se pare că ANAF se adaptează, încet-încet, evoluției tehologiei. Nu a reușit să pună bine la punct un sistem on-line pentru legătura cu contribuabilii, dar acum se concentrează pe veniturile din afacerile cu criptomonede.
„Inspectorii antifraudă fiscală verifică 131 milioane euro obținuți din tranzacționarea criptomonedelor”, a anunţat Lucian Heiuş, preşedintele ANAF.
Astfel, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au inițiat controale pentru verificarea veniturilor obținute în perioada 2016-2021 din tranzacționarea criptomonedelor prin intermediul unor diferite platforme descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX ș.a.
Într-o primă etapă au fost identificate venituri de peste 131 milioane euro obținute de către 63 cetățeni români.
„Până în prezent, inspectorii DGAF au identificat circa 48,67 milioane euro omiși de la declarare, parțial sau integral. Pentru recuperarea obligațiilor fiscale nedeclarate au fost emise decizii de impunere pentru o sumă totală de cca. 2,10 milioane euro.
Trebuie menționat că, în aceeași măsură, au fost identificate și venituri de cca. 15 milioane euro obținute din tranzacționarea criptomonedelor, care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.
Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile din activități specifice, precum minarea sau tranzacționarea criptomonedelor pentru creșterea gradului de fiscalizare”, a anunţat preşedintele ANAF.