Pe Wall Street s-a prelungit cea mai lungă perioadă de turbulențe de pe piața bursieră din 2001 încoace, astfel încât acțiunile au coborât, vineri, pentru scurt timp, în teritoriul ”bear market”, un indicator simbolic care exprimă pesimismul profund al investitorilor, în directă legătură cu sănătatea economiei globale și puterea de cumpărare a consumatorului american.
Americanii sunt afectați de sănătatea economiei globale. Turbulențe pe piață, se așteaptă la o recesiune
S&P 500 a scăzut timp de șapte săptămâni consecutive, cea mai gravă perioadă de la spargerea ”bulei dot-com”, în urmă cu mai bine de două decenii. După o scădere de trei procente numai într-o săptămână, indicele a scăzut, per total, cu 14 procente de la începutul lunii aprilie, scrie New York Times.
Liderii corporațiilor sunt îngrijorați de economie, potrivit unui sondaj privind încrederea directorilor executivi americani, realizat de Conference Board. „De asemenea, ei cred că majorările de dobândă care vor îmblânzi inflația vor provoca o recesiune, chiar dacă va fi o recesiune foarte scurtă și ușoară”, a declarat organizația, pentru presă, în săptămâna evaluată.
Crește numărul de pensionari, scade forța de muncă
Scăderea pieței din acest an ar putea lovi într-un moment în care ar putea afecta cel mai mult un grup mare și în creștere de americani: pensionarii Baby Boomer. Se preconizează că pensionarea generației Baby Boom va atinge vârful fie la sfârșitul anului 2022, fie la începutul anului 2023. În total, potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA, există acum 31 de milioane de pensionari americani, cu vârsta de peste 65 de ani, fiind în creștere, de la 19 milioane cât era la mijlocul anului 2008.
Demografia este un aspect cheie pe care strategii de piață îl indică, pentru a explica recenta scădere a pieței bursiere. Pe măsură ce America îmbătrânește, tot mai mulți oameni își retrag banii de pe piața bursieră și îi investesc în obligațiuni și alte investiții mai sigure. În plus, mai mulți pensionari înseamnă mai puțini lucrători, unul dintre factorii care determină creșterea bruscă a inflației care îi îngrijorează pe investitori.
Scăderea acțiunilor din acest an a venit și ca urmare a faptului că economiștii și-au redus previziunile pentru economie. Săptămâna trecută a început cu reducerea de către Goldman Sachs a țintei de creștere a PIB-ului american la 2,4% pentru acest an (de la 2,6%) și la 1,6% pentru 2023 (de la 2,2%).
Volatilitatea de astăzi a fost doar o manifestare a incertitudinii profunde cu care se confruntă comerțul mondial, titrează cotidianul american. Războiul din Ucraina a perturbat aprovizionarea critică cu energie, grâu și alte produse de bază. Țările sărace se confruntă cu o catastrofă care se adună, din cauza foametei și a datoriilor.
Economia Chinei, care a doua cea mai mare economie a lumii, ”se chinuie” și ea sub blocaje stricte legate de pandemia anunțată chiar de ei. Înainte de război și de reapariția Covidului în China, Fondul Monetar Internațional preconiza o creștere globală de 4,4% în acest an, potrivit aceleiași surse. Acum, specialiștii de pe Wall Street spun că, în prezent, prognoza este de 3,6 la sută și continuă să scadă.