Compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas (BSOG) este nemulțumită de actuala lege offshore din România. Cum vor acționa mai departe investitorii, în imediata apropiere a începerii producției de gaze.
România riscă să fie vizată de o procedură de arbitraj pentru că nu a eliminat din Lege prevederile nefavorabile investitorilor!
Potrivit informațiilor profit.ro, reprezentanții companiei BSOG sunt la un pas să acționeze în instanță statul român, asta după ce nu a fost modificată legea offshore, cu toate că au primit garanții în această privință. Mai mult decât atât, nu există se pare un proiect pentru dezbaterea publică, producția de gaze urmând să înceapă cât de curând. Chiar dacă un astfel de proces va fi inițiat, acțiunea lor nu va afecta începerea producției în perimetrul Midia din Marea Neagră:
“Deşi am primit continuu asigurări din partea Guvernului că Legea Offshore va fi modificată, ne apropiem de începerea producţiei de gaze din Proiectul MGD, dar nu am văzut încă un proiect de modificare publicat pentru dezbatere publică. Drept urmare, BSOG şi partenerii săi, reprezentând Titularul Acordului de Concesiune, îşi urmează opţiunile existente pentru rezolvarea aceastei probleme”, a declarat CEO-ul companiei, Mark Beacom.
Mai mult decât atât, oficialul BSOG susţine că începutul producţiei de gaze din Proiectul MGD nu este condiţionat de nicio acţiune dintre Titular si Statul Român şi nici de modificarea legislaţiei offshore actuale, dar “influenţează angajamentele viitoare ale BSOG în România”.
În acest moment au fost descoperiți în platoul continental al Mării Negre 150-200 de miliarde de metri cubi de gaze, care aparțin în totalitate României, iar eliminarea taxei suplimentare prevăzută în Legea Offshore ar permite o investiție de lungă durată a diferitelor companii la noi în țară, și identificarea de noi resurse.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu ne asigură că legea offshore va ajunge cât mai curând în Parlament!
Dorind să ofere garanții suplimentare, ministrul Virgil Popescu este încrezător că legea va fi modificată în cel mai scurt timp posibil, după ce au loc discuții în coaliție:
„ Am avut o discuţie săptămâna trecută în coaliţie. Suntem convinşi că în perioada următoare veţi vedea în Parlament şi legea offshore. Noi ne-am asumat că în această sesiune parlamentară scoatem legea offshore. Scoaterea gazelor din Marea Neagră a început deja. Cei de la Black Sea Oil and Gas au început. Vom avea în acest an primele gazE. Vom avea 1 miliard de metri cubi în plus de gaze în sistemul naţional de transport, anul acesta”, a spus ministrul.
Compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas (BSOG) este operatorul şi principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia, cel mai avansat proiect nou de extracţie de gaze din Marea Neagră românească, care a anunţat că va începe producţia până la jumătatea anului.