Lifestyle

America este în stare de urgență. Căldura extremă produce dezastre. Ce se întâmplă cu populația?

America este în stare de urgență. Căldura extremă produce dezastre. Ce se întâmplă cu populația?
guardian.ng

Regiuni din SUA, dar și din Europa, sunt tranzitate de valuri de căldură extremă, cu temperaturi record, care “alimentează” incendiile și seceta severă

Sâmbătă, 23 iulie 2022, în California, guvernatorul Gavin Newsom a declarat stare de urgență, după ce un incendiu de vegetație s-a extins cu repeziciune în apropierea parcului național Yosemite.

Potrivit Departamentului de Silvicultură și Protecție Împotriva Incendiilor din California, incendiul, care a început în după-amiaza zilei de vineri, 22 iulie 2022, la sud-vest de parc, în apropiere de Midpines, s-a extins la 26,5 km pătrați, citează stiripesurse.ro

Conform autorităților:

  • au fost emise ordine de evacuare pentru peste 6.000 de persoane care locuiesc pe o rază de câteva mile în zona rurală slab populate
  • alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă pentru peste 2.000 de locuințe și firme.
  • peste 400 de pompieri s-au luptau cu focul, ajutați de elicoptere, avioane și buldozere, și s-au confruntat cu condiții dificile (vreme caldă, umiditate scăzută și vegetație uscată), cauzate de cea mai gravă secetă din ultimele decenii
  • mai multe drumuri au fost închise, inclusiv autostrada 140 între Carstens Road și Allred Road, blocând una dintre principalele rute de intrare în parcul național Yosemite.

Pagube din cauza secetei au fost înregistrate și asupra altor zone din Statele Unite ale Americii

De exemplu, nivelurile apei din cel mai mare rezervor din America sunt la minime istorice. Totul se întâmplă din cauza secetei.

NASA a publicat imagini din satelit ale Lacului Mead, cel mai mare rezervor din Statele Unite, format de barajul Hoover de pe râul Colorado, în sud-vestul Statelor Unite. Este situat în statele Nevada și Arizona, la 24 km est de Las Vegas.

Imaginile NASA, care se află la o distanță de 22 de ani, arată că nivelul apei a scăzut la cel mai scăzut punct din anul 1937.

         

În prezent, potrivit NASA, rezervorul este plin cu 27%. Nivelurile apei din Mead, situate în Nevada și Arizona, sunt la minime istorice, așa cum erau în luna aprilie 1937, când rezervorul a fost umplut pentru prima data, citează realitatea.md

Din analiza fotografiilor din anii 2000, 2021 și 2022 reiese că Lacul Mead devine mai puțin adânc în timp,  diferența observându-se chiar și în imaginile din ultimii 2 ani.

De exemplu, în anul 2000, Mead-ul este plin de apă, dar în momentul de față doar zona numită Overton’s Hand este plină, în timp ce gura râului Virgin a secat.

În acest context, Observatorul Pământului NASA, a transmis: „Cel mai mare rezervor din Statele Unite furnizează apă pentru milioane de oameni din 7 state, teritorii tribale și nordul Mexicului. Acum, aceste fotografii ilustrează perfect schimbările climatice și o secetă prelungită care ar putea fi cea mai gravă din vestul Statelor Unite din ultimele 12 secole”.

În partea de jos a Mead-ului, unde apa se retrăsese deja, au fost găsite corpuri umane, orașe-fantomă, un bombardier B-29 Superfortress prăbușit și multe altele.

Înălțimea maximă a lacului a fost înregistrată în 1983 și 1999 – aproximativ 1220 picioare, potrivit sursei citate.

Situație îngrijorătoare este și în Europa în ceea ce privesc incendiile

Dezastrul de pe insula Lesbos din Grecia

Astfel, din cauza violenței cu care se extindeau flăcările incendiilor,  localnicii și turiștii de pe insula Lesbos din Grecia au fost evacuați în masă, sâmbătă, 23.07.2022. Un număr de 450 de persoane au primit ordin să plece din 2 hoteluri și peste 90 de case. O parte a plecat cu autobuze, iar o altă parte a fost luată direct de pe plaje cu bărcile.

În mai puțin de 2 ore de când s-a dat alarma (ora 10:00 a.m.), vântul și vegetația uscată au făcut ca situația să devină critică,  flăcările  extinzându-se și pe străzile din Vatera, un sat devenit stațiune turistică. În scurt timp, primarul stațiunii turistice a ordonat evacauarea. Pentru stingerea incendiului au intervenit peste 80 de pompieri ajutați de voluntari, susținuți de 19 autospeciale, 9 avioane și un elicopter. A fost nevoie chiar de ajutor suplimentar de pe continent. Cu toate acestea, în unele zone focul a fost atât de violent, încât a făcut scrum totul. De asemenea, o bună parte din terasele și umbrelele de pe plaja Vatera, lungă de mai bine de 7 kilometri, au ars, potrivit digi24.ro

Datorită pericolului de incendii masive de vegetaţie, a fost data alarmă și în Republica Slovenia

Tot sâmbătă, 23.07.2022, ca urmare a pericolelor majore datorate incendiilor izbucnite în regiunea Kras din cauza valului actual de caniculă,  într-un comunicat, MAE (Ministerul Afacerilor Externe), a transmis:

„Incendiile au devastat o porţiune semnificativă de câmpie şi deal din regiunea vestică Kras, pentru stingerea lor fiind deja cooptaţi 1.000 de pompieri şi peste 260 de lucrători forestieri. Forţele Armate ale Republicii Slovenia sunt, de asemenea, implicate în eforturile de stingere a incendiilor”.

„Există temeri privind reizbucnirea incendiilor, ca urmare a intensificării vântului. În plus, situaţia este defavorabilă şi ca urmare a deteriorării calităţii aerului în zonele afectate de fum, care s-au extins din zona Kras către regiunile Gorenska şi Slovenia Centrală. În regiunile de coastă există pericolul apariţiei problemelor respiratorii şi a iritaţiilor oculare”, a avertizat MAE.