Lifestyle

America a cumpărat Ucraina? Ce se întâmplă cu zecile de milioane de hectare de teren agricol, calitate premium

America a cumpărat Ucraina? Ce se întâmplă cu zecile de milioane de hectare de teren agricol, calitate premium

O întrebare care stă pe buzele tuturor în ultima perioadă se referă la terenul agricol al Ucraine care, după cum spun unii, ar fi fost achiziționat de americani. Să fie acesta motivul real pentru care țara tuturor posibilităților i-ar fi trimis atât de multe arme lui Volodimir Zelensky?

Cum s-ar fi realizat tranzacția? Potrivit unor ipoteze, nu mai puțin de 17 milioane de hectare ar fost cumpărate prin trei companii cu capital american, respectiv Cargill, Du Pont și Monsanto. Doar că există o problemă și anume că până acum legea nu permitea companiilor străine să achiziționeze terenuri în Ucraina. De altfel, studiile au arătat că Ucraina are cele mai fertile terenuri din lume, grație cernoziomului.

Cel mai mare producător și exportator din lume de floarea soarelui

Pe primul loc e floarea soarelui, Ucraina devenind încă de prin 2008 cel mai mare producător și exportator din lume. Din nefericire, războiul a umbrit puțin acest aspect, iar primul loc i-ar fi atribuit Rusiei. Al doilea cel mai important produs din Ucraina este grâul, exporturile totalizând 5,2 miliarde de dolari, cea mai mare parte a exporturilor mergând în Egipt.

Care e istoria terenurilor Ucrainei

Potrivit Institutului Oakland, un think tank care a început, din 2011 încoace, să investigheze tranzacțiile cu terenuri din țările în curs de dezvoltare, când Ucraina făcea parte din URSS, pământul era în proprietatea statului. După ce URSS s-a destrămat, în anii 1990, guvernul, îndrumat de Fondul Monetar Internațional a privatizat o mare parte dintre terenurile agricole și a distribuit certificate.

Acestea era folosite de ucrainieni pentru a deveni proprietari, dar cum situația financiară era foarte grea, mulți le-au vândut. Așa au ajuns terenurile în posesia unei noi clase oligarhice. În 2001 însă, guvernul a oprit privatizările ulterioare ale terenurilor deținute de sta.

De asemenea, au fost împiedicate aproape toate transferurile de terenuri private. Cum terenurile nu puteau fi vândute, ci doar trecută în arendă, mai mulți proprietari le-au dat companiilor în folosință. Cel mai mare deținător de teren agricol, cu aproximativ 570.500 de hectare, este Kernel, deținut de un cetățean ucrainean, și  înregistrat în Luxemburg.

Din 2024 s-ar putea schimba totul

În martie 2020, a fost votată eliminarea moratoriului privind vânzarea terenurilor agricole, iar începând cu iulie 2021 terenurile agricole au fost disponibile pentru vânzare persoanelor fizice. Rămâne de văzut cine va fi câștiga: omul de rând sau tot marile companii.

Sursă foto: digi24