Social

Amenzi mai mari. Cât vor plăti șoferii din octombrie

Amenzile pentru soferi Sursa foto Romania TV
Sursa foto Romania TV

De luna viitoare, nu doar salariile vor crește. Amenzile pentru șoferi ar putea fi majorate. Acest anunț a fost făcut de către oficialii români.

Punctul de amendă ar putea fi majorat. Acesta ar ajunge la valoarea de 330 de lei. La momentul actual, acesta este în valoare de 145 de lei. Punctul de amendă a fost plafonat la salariul minim brut pe economie din anul 2017.

Amenzi mai mari

„Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă”, conform Codului Rutier. Acesta este articolul 98, care se referă la răspunderea contravențională din ordonanța de Urgență 195/2002.

După majorare, amenda minimă ar putea fi 660 de lei. Valoarea maximă a amenzii va ajunge la 33.000 de lei.

În România, există cinci clase de sancțiuni și amenzi. Prima clasă se referă la 2-3 puncte-amendă și se încadrează între 290 și 435 de lei. În cea de-a doua clasă este vorba de 4 sau 5 puncte-amendă. Valoarea amenzilor este între 580 și 725 de lei. Cea de-a treia clasă, se situează între 6 și 8 puncte-amendă.  Amenzile se ridică la o valoare între 870 și 1.160 de lei.

Cea de-a patra clasă se situează între 9 și 20 de puncte-amendă. Amenzile se ridică la o valoare între 1.305 și 2.900 de lei.

Ultima clasă de sancțiuni și amenzi se aplică persoanelor juridice. Aici sunt 21 și 100 de puncte-amendă și cuprinde sancțiuni între 3.045 și 14.500 de lei, conform cancan.ro.

Schimbări în Codul Rutier

De asemenea, schimbările din Codul Rutier dau mari bătăi de cap șoferilor români. Acești pot rămâne fără permis și pot fi sancționați mult mai ușor.

Dacă iluminarea automobilului este defectă, șoferii ar putea primi o amendă de 145 de lei pentru fiecare deficiență.

Referitor la aceste probleme, în Codul Rutier, în Articolul 101, se prezintă faptul că „Persoanele fizice care săvârșesc următoarele fapte se fac vinovate de contravenții și sunt sancționate cu amendă în clasa a III-a: Circularea cu autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, remorci sau tramvaie care au defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră sau care lipsește acestora”.

De asemenea în Articolul 112, din Codul Rutier, se arată: „Certificatul de înmatriculare sau dovada înlocuitoare a acestuia poate fi reținut de către poliția rutieră în următoarele situații: Autovehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitive de iluminare și semnalizare luminoasă, sau mijloace fluorescent-reflectorizante, așa cum sunt prevăzute în normele tehnice în vigoare”.

Românii acre primesc amenzi, ei le pot achita cash la orice unitate a Trezoreriei Statului sau la Poșta Română. De asemenea, amenzile pot fi achitate și online pe platforma ghiseul.ro și prin intermediul serviciului Internet Banking.