O veste proastă pentru proprietarii de animale de companie. Ei trebuie să asigure micilor vietăți condiții bune de trai. În cazul câinilor de rasă comună, posesorii de astfel de animale, trebuie să le sterilizeze și să le microcipeze. Altfel, amenzile sunt dure, ajungând chiar și la zece mii de lei.
Amenzi dure pentru proprietarii de animale de casă. Maidanezii și metișii trebuie sterilizați și microcipați
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune și a metișilor acestora este obligatorie, potrivit OUG 155/2001.
Aici apare prevederea clară care subliniază obligația deținătorilor câinilor de rasă comună sau metișilor de a steriliza puii acestora astfel: femelele la vârsta de patru – șase luni; masculii la vârsta de șase – opt luni.
Definiție câine de rasă comună și metiș
Un alt act normativ, HG 1.059/2013, definește un câine de rasă comună ca fiind orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate, în timp ce un metis este câinele provenit din încrucișarea a două exemplare din rase diferite.
În același context, sterilizarea este definită ca fiind operațiunea “prin care se realizează suprimarea funcției reproducătoare a câinilor”. Pe lângă cea pe cale chirurgicală, făcută de un medic veterinar, sterilizarea câinilor poate fi făcută, tot de un specialist, și chimic, cu produse omologate în Uniunea Europeană.
Amenzi dure
Persoanele care nu respectă legea privind sterilizarea câinilor, care nu aparțin niciunei rase omologate riscă amenzi de la 5 până la zece mii de lei.
O altă obligativitate impune proprietarilor sau deținătorilor temporari ai unor câini să îi înregistreze în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân și să-i microcipeze la veterinar. Microcipul este un mijloc de identificare electronic (de mici dimensiuni), care se implantează sub pielea animalului, în dreptul omoplaților, și care conține un număr unic criptat sub forma unui cod de bare ce poate fi citit cu ajutorul unui dispozitiv electronic.
Numărul microcipului este trecut de către medicii veterinari, în mod obligatoriu, în carnetul de sănătate al câinelui și în pașaportul câinelui, după caz. Deținătorii de câini sunt obligați ca la ieșirea cu aceștia în spațiile publice să aibă asupra lor carnetul de sănătate al acestora.
Același HG 1.059/2013 stabilește că este obligatorie consemnarea în carnetele de sănătate ale câinilor a numărului microcipului, a sterilizării, în cazul câinilor de rasă comună și al metișilor acestora, iar în cazul celor exceptați de la sterilizare, vor fi scrise negru pe alb și motivele medicale pentru care au fost exceptați.
Refuzul de înregistare este pedepsit cu amenzi între 2 și 5 mii de lei. Iar legea modificată privind protecția animalelor aduce și ea o serie de pedepse pecuniare și chiar închisoare (de la șase luni până la trei ani), pentru tăierea urechilor, a cozii sau îndepărtarea chirurgicală a ghearelor unui animal, de exemplu.
Pasibili de plată sunt și stăpânii care nu le oferă animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală. În aceste situații sunt prevăzute amenzi între 3 și 12 mii de lei.