International

Amenințări de atentate teroriste în Europa. Noul lider al Statului Islamic anunță „o campanie binecuvântată de răzbunare”

lider

Anunțul îngrijorător a fost făcut duminică de către purtătorul de cuvânt al organizației jihadiste Stat Islamic, după ce aceștia și-au pierdut liderul în luna februarie. Războiul din Ucraina este văzut ca oportunitatea perfectă de a provoca haos în Europa, potrivit noului lider Abu Hassan al-Hashimi al-Qourachi.

Amenințări de atentate teroriste în Europa. Noul lider al Statului Islamic anunță „o campanie binecuvântată de răzbunare”

În timpul unei operațiuni a forțelor speciale americane în nord-vestul Siriei, pe data de 3 februarie, președintele Joe Biden anunța moartea fostului lider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurachi, care s-a aruncat în aer pentru a nu fi capturat:

 „Suntem pe urmele voastre”, le-a spus Joe Biden liderilor grupărilor teroriste din întreaga lume.

După această reușită pe planul combaterii terorismului global, mai multe amenințări au fost făcute în spațiul public de către extremiști, care își doresc să răzbune moartea fostului lider, potrivit AFP:

„Anunţăm, bazându-ne pe Dumnezeu, o campanie binecuvântată de răzbunare” pentru moartea liderului SI”, a declarat Abu Omar al-Muhajir, purtătorul de cuvânt al grupării, într-o declaraţie audio difuzată duminică pe Telegram, pe 10 martie.

Războiul din Ucraina este văzut ca o „luptă între cruciați” de către Statul Islamic, care încearcă să profite de problemele cu care se confruntă Occidentul.

Abu Hassan al-Hashimi al-Qourachi, noul lider al organizaţiei radicale sunite, al treilea la conducerea grupării de la crearea sa, nu a dat ocazia prea des să se vorbească pe seama sa. După o ascensiune fulgerătoare în 2014, în Irak şi Siria, şi cucerirea unor teritorii vaste, autoproclamatul califat al SI a căzut în urma ofensivelor succesive din aceste două ţări, în 2017 şi respectiv 2019.

Gruparea Stat Islamic îşi menţine însă o prezenţă în mare măsură clandestină în Irak şi Siria şi conduce o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale graniţei dintre cele două ţări”, potrivit unui raport ONU publicat anul trecut. În Irak şi Siria, organizaţia jihadistă ar menţine „în total 10.000 de luptători activi”, potrivit aceleiaşi surse.

În 2021, însă, Daesh a efectuat mai puține atacuri decât în ​​2020. În ultimii ani, Statele Unite au eliminat câțiva șefi ai altor organizații jihadiste care s-au refugiat în provincia siriană Idlib. Dar în majoritatea cazurilor, aceste eliminări s-au făcut cu ajutorul dronelor.