Amenințarea unui accident nuclear sau a folosirii armelor nucleare în Ucraina planează asupra Europei, dar pe cine și cum va afecta acest lucru, este o întrebare la ordinea zilei. O investigație a site-ului spaniol de știri El Peridico a dezvăluit sâmbătă, 24 septembrie, cine ar fi afectat și în ce mod.
Amenințarea unui accident nuclear în Ucraina este foarte reală, dar pe cine va afecta?
Ucraina are patru centrale nucleare, dintre care una a ajuns în repetate rânduri la știri în urma unor bombardamente în zonă pentru care niciuna dintre părți nu își asumă responsabilitatea.
Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și orice accident de acolo ar avea un efect catastrofal asupra zonei, motiv pentru care personalul de la Consiliul Internațional pentru Energie Atomică s-a deplasat și a rămas la centrală pentru a monitoriza siguranța acesteia.
În acest moment, centrala se află sub controlul Rusiei, dar este în continuare administrată de personalul ucrainean.
Dacă centrala s-ar rupe, ar produce un nor radioactiv de zece ori mai mare decât cel de la Chornobîl, dar nu este singura sursă posibilă de radiații, Rusia având în arsenalul său peste 6.000 de focoase nucleare.
Un singur focos nuclear, în funcție de dimensiune, ar putea ucide peste 200.000 de oameni și ar putea lăsa peste un milion de răniți, deoarece valul de căldură produs de explozie se răspândește. Aceasta ar acoperi o suprafață de aproape 8.300 de kilometri pătrați.
Astfel, oamenii din zonă s-ar alege cu arsuri de gradul trei și posibil fatale, în timp ce alții ar suferi leziuni celulare care ar duce la moarte pe termen lung.
În funcție de condițiile meteorologice, ar putea fi afectată și viața la o distanță mai mare, putând afecta localități atât de îndepărtate precum Țara Galilor.
Greenpeace s-a arătat bucuros să stea de vorbă cu presa spaniolă, afirmând că, în funcție de dispozitivul folosit în explozie, ar putea fi afectate țări atât de îndepărtate precum Spania.
Meritxell Bennāssar, șefa campaniei nucleare a Greenpeace, a declarat că îngrijorarea este că accidentele nucleare nu au sfârșit, afectând aerul, apa și solul pentru o perioadă foarte lungă de timp.
Când Cernobîl a explodat, potrivit lui Bennāssar, oamenilor din multe țări li s-a spus să stea acasă timp de câteva zile, în timp ce în Marea Britanie animalele de fermă au fost sacrificate ca urmare a norului de radiații, potrivit ciscocertforce.
Deocamdată, posibilitatea unui accident nuclear în Ucraina este „ținută sub control”, spun autoritățile, dar amenințarea utilizării armelor nucleare este tot mai des auzită de la Kremlin.