Amenințarea unui oficial rus de săptămâna aceasta de a lovi sateliții occidentali care ajută Ucraina evidențiază un domeniu neexperimentat al dreptului internațional, stârnind îngrijorări în rândul avocaților din domeniul spațial și al directorilor din industrie cu privire la siguranța obiectelor aflate pe orbită.
Infrastructura cvasi-civilă poate fi o țintă legitimă pentru ripostare, a declarat la Națiunile Unite Konstantin Vorontsov, înalt oficial al Ministerului de Externe, reiterând poziția Moscovei potrivit căreia sateliții occidentali civili și comerciali care ajută efortul de război al Ucrainei reprezintă o tendință extrem de periculoasă.
Nicio țară nu a efectuat un atac cu rachete împotriva unui satelit inamic. Un astfel de act în timpul războiului din Ucraina ar putea escalada puternic tensiunile dintre Rusia și Statele Unite.
Această amenințare ne-a adus într-un punct în care nu am mai fost niciodată, a declarat Michelle Hanlon, co-director al programului de drept aerian și spațial de la Facultatea de Drept a Universității din Mississippi.
Armata ucraineană se bazează în mare măsură pe SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru internet în bandă largă transmis de rețeaua sa de sateliți Starlink, care evoluează pe orbita joasă a Pământului. Firmele americane precum Maxar captează imagini ale războiului de pe sateliți aflați pe orbită. Iar zeci de mii de dispozitive de comunicații din Ucraina se bazează pe rețeaua de sateliți a gigantului american de comunicații prin satelit, Iridium.
„Este cu adevărat iresponsabil să vorbești despre doborârea a ceva din spațiu din orice motiv”, a declarat directorul executiv al Iridium, Matt Desch, pentru Reuters. „Spațiul a ajuns să fie destul de dezordonat.”
„Dacă cineva începe să împuște sateliți în spațiu, îmi imaginez că ar face rapid spațiul inutilizabil”, a mai spus Desch.
Musk și SpaceX nu au răspuns la solicitările de comentarii trimise prin e-mail de către presă.
„În conformitate cu legile conflictului armat, un atac rusesc asupra unui satelit al unei companii private americane ar putea fi considerat un act de război la care SUA ar putea răspunde”, a declarat Hanlon.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat joi că orice atac asupra infrastructurii americane va fi întâmpinat cu un răspuns, dar nu a intrat în detalii.
„Aspectele juridice ale tuturor acestor lucruri sunt foarte neclare în acest moment”, a declarat Brian Weeden, analist de politică spațială la Secure World Foundation. „Nu avem niciun exemplu de utilizare a forței pe timp de război împotriva sateliților – nu avem într-adevăr nimic pe baza căruia să ne orientăm.”