Subiectul legumelor otrăvite comercializate de către doi fermieri din Buzău a ridicat un important semn de alarmă în rândul agricultorilor din România, dar mai ales în ceea ce-i privește pe consumatori. Cei doi fermieri din Buzău, care la momentul de față sunt anchetați de către polițiști, au folosit chimicale interzise în țara noastră
Aceștia au vrut astfel să forțeze creșterea roșiilor, castraveților și ardeilor. Preventiv, polițiștii au interogat și un distribuitor de astfel de chimicale interzise pentru a afla de la acesta cui a mai vândut substanțe în rândul agricultorilor din România. Polițiștii vor acum să oprească expansiunea acestui fenomen, căci chimicalele pot fi destul de periculoase pentru cei care consumă legume asupra cărora s-au aplicat astfel de substanțe.
Legume infectate cu chimicale
Cei de la Observator fac public un dialog dintre un reporter și un comerciant ce vindea astfel de legume infectate, dialog realizat cu camera ascunsă.
Reporter: Nişte roşii vreau şi eu, dar vreau să ştiu, sunt de aici, sunt de-ale noastre?
Comerciant: Româneşti, da.
Reporter: Sunt sigure? Adică pot să îi dau şi copilului?
Comerciant: Cum să nu, nicio problemă!
Reporter: Dar le stropiţi cu ceva?
Comerciant: Le-am stropit de mană de una, de alta…
Reporter: Cu ce daţi pe ele?
Comerciant: Stimulente care stimulează floarea… Fără nimic, aşa ca să zic, să nu fie stimulate la sfârşitul lui mai, iunie, aşa apar.
În acest proces de prevenție, membrii poliției au efectuat percheziții și în județul Ilfov unde au identificat încă un distribuitor ce aducea astfel de substanțe chimice interzise de peste hotare și le vindea mai departe fermierilor. „204 kg şi 356 de litri de substanţe toxice şi produse pentru protecţia plantelor neomologate printre care 16 kg şi 58 de litri având termenul de valabilitate expirat”, a declarat pentru presă Ane Mari Vrapciu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău.
Cum ajung aceste legume în piețe
Ceea ce este deja mai grav este că, potrivit unor surse apropiate anchetei, cei doi fermieri din Buzău, au apucat să vândă deja legume către magazine engross, dar și în supermarketuri. Unele dintre aceste legume erau chiar expuse la categoria de produse bio. Foarte multe dintre acestea s-au vândut deja mai departe.
Acest fenomen ar fi apărut în rândul agricultorilor din România tocmai de pe urma concurenței foarte mari dintre producători. Acest lucru îi poate determina pe unii să apeleze la astfel de „trucuri” pentru a vinde mai mult și mai repede, în fața celor care își fac treaba în mod cinstit.
„Avem nişte semne de întrebare deoarece în anumite perioade, cu toate că noi am încălzit solariile, au fost alţii fără încălzire care au scos în acelaşi timp cu noi”, susține Alex Mustăţoiu, legumicultor, intervievat de către cei de la Observator News.
Ce efecte pot avea asupra corpului uman
„De 120 de zile au avut nevoie pentru coacere aceste roşii din momentul în care au fost plantate. Aceasta este perioada pentru aceste plante să ajungă la maturitate, asta doar dacă primesc stimulenţi naturali cum este apa şi lumina de la soare”, spune Andreea Petrescu, reporter Observator.
Experții în substanțe toxice susțin că aceste chimicale pot avea efecte grave asupra corpului uman și a sănătății. „Dureri musculare, crampe, paralizie, tahicardie, hipertensiune, vedere înceţoşată, cefalee, hipotermie, stop cardio-respirator, depresie, convulsie sau chiar moarte. Riscul este mai mare la copii decât la adulţi”, spune Marius Chipurici, toxicolog, citat de către Observator News.