Amenințare majoră dinspre Ucraina! Ce acțiuni se i-au conform declarațiilor lui Ludovic Orban în urma sedinței de analiză la care au participat mai mulți oficiali ai guvernului. La întâlnire au participat ministru de interne Marcel Vela, secretarul de stat Arafat, secretarul de stat Bogdan Despescu, șeful IGSU, domnul general Iamandi, ministrul mediului Costel Alexe, director general la Administrației Apele Române, domnul Ervin Molnar.
Ludovic Orban a participat la o ședință de analiză la Centrul de comandă al intervenției, unde împreună cu cei menționați au făcut o analiză a situației privitoare la inundații și au evaluat situația pe moment.
”Am făcut o analiză a riscurilor care există pentru perioada imediat următoare și, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariție a unor inundații, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în țară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor IGSU, a celorlalte forțe implicate din cadrul Ministerului de Interne, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costești, care poate prelua cantitatea de apă exprimată, în special în două localități, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundațiile și unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscurilor. Până în prezent au fost 252 de persoane care au fost evacuate sau salvate din calea viiturilor. Trebuie să spun că, exceptând riscul care există într-adevăr foarte mare pe Prut, există riscuri și în alte zone, dar sunt foarte greu de anticipat locurile unde se pot produce, pentru că, din cauza unor fenomene de instabilitate meteo și a unor precipitații foarte abundente, cu o cantitate de până la 80 de litri, se poate crea local pe anumite pârâuri, în anumite zone se pot crea astfel de inundații, care sunt în special cu caracter local.” a spus Ludovic Orban.
Conform informațiilor meteorologilor și a celor primite din teren, mai multe zone din țara sunt sub riscul de inundații, regiunea Moldova fiind cea mai expusă.
”Ce este important este că tendința va fi în Moldova, în nordul Moldovei, pe mâine, începând de mâine să se reducă instabilitatea atmosferică și riscul de precipitații cu căderi foarte abundente de apă se va reduce. Sigur, se va muta un pic spre zona vest. De asemenea, va exista un risc în zona Dobrogea de precipitații foarte abundente. Am luat, evident, măsura de constituire la nivelul prefecturilor a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundații.” a mai spus Orban.