Influencerii ar putea primi amenzi din partea autorităților. Asta după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului are, mai nou, atribuţii şi în cazul conţinutului online. Iar potrivit noii legi a audiovizualului, poate amenda vloggerii şi creatorii de conţinut.
Amendaţi sau cu conturile blocate. CNA cu ochii pe vloggeri și realizatorii din online care încalcă legea. Cât sunt amenzile
Membrii CNA vor putea da şi amenzi de la 2.000 la 3.000 de lei, în funcţie de gravitatea mesajului transmis. Vloggerii sunt penalizabili dacă incita la violenţă, la ură pe criterii sociale, de rasă, sex, orientare sexuală sau apartenență politică.
Amenzile pentru creatorii de conţinut sunt prevăzute în noua Lege a audiovizualului, care are un capitol întreg dedicat „platformelor de partajare” de tipul Youtube. Sunt prevederi care aliniază legislaţia românească la normele europene.
Vloggerul riscă să primească amendă atunci când incită explicit la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup pe considerente, precum sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă, orientare sexuală sau boală cronică contagioasă ori necontagioasă. De asemenea, mai riscă amendă şi când instigă public la săvârşirea de infracţiuni de terorism sau aduc atingere ori prezintă un risc serios şi grav de a aduce atingere securităţii sau sănătăţii publice, inclusiv securităţii şi apărării naţionale.
Dacă vloggerii sau realizatorii de emisiuni pe youtube încalcă grav legea, Consiliul Naţional al Audiovizualului va putea cere suspendarea contului respectiv sau chiar mai mult decât atât. CNA nu o poate face direct, dar o va cere platformei respective, potrivit paginademedia.
De asemenea, încălcările grave ce ţin de protecţia minorilor, pornografie, violenţă nejustificată sau care incită la ură şi discriminare duc la blocarea contului sau ştergerea acestuia.
Cea mai dură sancțiune este pentru săvârşirea de infracţiuni de incitare la terorism sau care aduc atingere securităţii sau sănătăţii publice. Dacă greşelile sunt repetate, pe lângă amenzi, vloggerii se vor alege cu contul blocat maximum doi ani.