Social

Ambrozia, buruiana care produce disconfort unui număr mare de români

Ambrozia, buruiana care produce disconfort unui număr mare de români
evz.ro

Ambrozia este planta care ridică probleme pentru sănătatea umană, atât la nivel respirator, ocular cât și la nivel cutanat.

 Ambrozia este buruiana care produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie.

În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase

Care este mecanismul prin care o persoană devine sensibilă la polenul de ambrozia ?

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3 .

Potrivit informațiilor furnizate pe site-ul Ministerului Sănătății (ms.ro), în mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani.

Există și cazuri când, vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Astfel, se evidențiază gravitatea extremă, generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii de oameni, care include și copii cu vârsta de sub 1 an.

Cum se manifestă alergia la ambrozia ?

Cel mai frecvent, alergia la ambrozie se manifestă dpdv clinic prin

  1. Rinoconjunctivită (în cazul căreia simptomele constau în strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing)
  2. Astm
  3. De asemenea, pot apărea simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.

     4. Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil.

Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Este important de menționat faptul că între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o „fereastră” de oportunitate de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților.

Care este incidența alergiei la ambrozia ?

Potrivit aceleiași surse, se apreciază că 482.000 de persoane (cee ace reprezintă 5,35% din întreaga populație activă a României, care este de aproximativ 9.000.000 persoane) sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

De altfel, cea mai expusă e la polenul de ambrozia este populația din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Cum poate afla o persoană dacă este sau nu alergică la ambrozia?

Alergia la ambrozia poate fi diagnosticată prin identificarea tipului de alergen responsabil de declanșarea răspunsului imun anormal. Diagnosticarea exacta se face numai de către un medic alergolog, la care persoana trebuie să se prezinte   încă de la apariția primelor semne și simptome.

Și persoanele care se știu deja cu o astfel de alergie trebuie să facă o vizită la medicul alergolog înainte de debutul sezonului de alergii, ca în baza  recomandărilor și tratamentelor simptomatice/ tratamentelor de desensibilizare să se pregătească astfel încât să poată trece mai ușor peste perioada critică.

Cum se poate trata alergia la ambrozia ?

Abordarea terapeutică este complexă și trebuie să includă:

  1. Evitarea expunerii la polen, care poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice.

Expunerea la polen poate fi redusă prin:

  • Utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre,
  • Închiderea ferestrelor în timpul zilei
  • Diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.

2. Tratament simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit doar de medicul alergolog.

3.  Imunoterapie alergen-specifică (AIT), care este singurul tratament care modifică cursul bolii, întrucât interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei.

Imunoterapia AIT este benefică atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri și al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă, la adulți și la copii