Războiul intern din Partidul Național Liberal, durează deja de câteva luni și acuze din ce în ce mai dure au fost lansate de fiecare tabără. Discursurile critice, postările menite să arate diferite aspecte interne, contestate ba de o tabără, ba de alta afectează grav partidul în ochii electoratului. Pentru că din exteriorse percepe doar instabilitatea și lipsa de coeziune, amândouă aspectele fiind esențiale pentru guvernare. Iar această diminuare a popularității liberalilor se suprapune cu scăderea intervenită inevitabil pentru orice partid aflat la guvernare.
Potrivit unor surse din PNL, ambele tabere din partid, atât al lui Orban cât și al lui Cîțu, au realizat cercetări și estimări proprii cu privire la situația liberalilor în sondaje. Surpriza este că, pe propriile estimări, liberalii stau mai prost decât în sondajele publice, dezvăluie sursele interne. Astfel, dacă în cel mai recent sondaj CURS PNL este cotat la 19%, în cercetările interne partidul se află la 17-18%, scor estimat aproximativ egal de ambele tabere, scrie Știri pe surse.
Încrederea populară în Orban, Cîțu și Iohannis sunt la cote îngrijorătoare
Iar la nivelul încrederii pupulare în liderii partidului, ambii candidați la președinția PNL stau extrem de prost. Atât Florin Cîțu, cât și Ludovic Orban, se bucură de un nivel de încredere de doar 10-12% în rândul populației.
Însă, scăderea nu se oprește la PNL. Potrivit estimărilor interne, guvernarea de aproape doi ani și actuala criză politică au lovit puternic în imaginea președintelui Klaus Iohannis. Acesta, după ce în intervalul 2020-2021, anterior crizei politice, deja scăzuse sub 40%, acum a scăzut nu mai puțin de 10% în sondaje, cel mai probabil sub 30%.
Actuala opoziție parlamentară, formată din PSD și AUR, sare în premieră de 50% în opțiunile electoratului, conform celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, în perioada 8-10 septembrie 2021.
Situația pare una dramatică pentru PNL, care scade pentru prima dată sub 20%. Astfel, partidele care au format coaliția după alegerile parlamentare (PNL, USR PLUS și UDMR) mai au doar 35% susținere populară, cu USR PLUS sub AUR. Practic, doar UDMR și-a conservat popularitatea, dat fiind și specificul electoratului său.