În ultima zi a vizitei sale în România, prințul Charles s-a aflat la Sibiu, unde s-a simțit aproape de oameni dragi sufletului, motiv pentru care a împărtășit, public, nestingherit, ceea ce simte, înainte de a pleca spre Marea Britanie.
“Este o tragedie de proporții uriașe să asistăm la asemenea moarte, distrugere și suferință”, a spus Prințul Charles, în cadrul unui eveniment organizat luni, 30 mai 2022, la Sibiu, cu referire la situația din Ucraina. Prima frază rosită de moștenitorul coroanei britanice a fost chiar în limba română, ceea ce surprins, în mod plăcut, auditoriul. „Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România, după trei ani de absență. Gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă„, a spus Prințul Charles, cu un accent plăcut, româno-englezesc.
Prințul de Wales a povestit, vizibil emoționat, că doar văzând cu proprii ochii, a înțeles, pe deplin, umanitatea de care a dat dovadă România, după invazia țării vecine. Gestul țării noastre a fost “remarcabil, atât prin umanitatea, cât și prin generozitatea sa imensă”.
„Sunt conștient că ținem această conferință în timp ce, peste graniță, teritoriul Ucrainei a fost invadat. După cum am văzut cu proprii ochi, răspunsul României a fost remarcabil, atât prin umanitatea, cât și prin generozitatea sa imensă. Gândurile și rugăciunile mele sunt alături de toți ucrainenii și sunt mândru că organizațiile cu care lucrez de ani de zile s-au implicat activ pentru a oferi sprijin. Este o tragedie de proporții uriașe să asistăm la asemenea moarte, distrugere și suferință, atunci când, cu toții, ar trebui să lucrăm împreună pentru a face față celei mai mari urgențe planetare, cu care s-a confruntat lumea noastră vreodată”, a subliniat Prințul Charles.
Aflat în vizită în România, prințul Charles a participat luni și la evenimentul de lansare a celui mai mare proiect transnaţional de reîmpădurire din Europa, găzduit de Filarmonica de Stat din Sibiu.
Alteţa Sa Regală a menționat, în contextul evenimentului, că impactul economic al crizei din Ucraina nu face decât să exacerbeze „criza climatică şi legată de biodiversitate”.
„Le-am face viitoarelor generaţii cel mai mare deserviciu, dacă nu am răspunde provocărilor globale pe care acest război le-a arătat. Asta înseamnă să investim acum în sisteme care permit alimente şi energie sustenabile şi care protejează capitalul nostru natural”, a precizat Prinţul de Wales.
Despre principele de Wales se știe că este un susținător al proiectelor de mediu din toată Europa, dar în special al proiectelor care implică România și zonele pădurilor sălbatice ale țării noastre.
Valea Zălanului din Covasna este locul unde „se simte ca acasă„, mai ales că, aici, Alteţa Sa deține mai multe proprietăți.
Duminică a fost, pentru prințul Charles, o nouă zi de vacanţă în România, și au urmat noi plimbări, prin Valea Zălanului. Prințul Charles a fost vizitat de primarul comunei Malnaş, dar și de celebrul producător Charlie Ottley, care a făcut România cunoscută în lume prin documentarele „Wild Carpathia” și „Flavours of Romania”. Moştenitorul coroanei britanice a mers şi la Micloșoara, la proprietatea contelui Kalnoky Tibor. Alături de apropiați, a făcut o plimbare pe dealurile din împrejurimi, după care a luat masa la restaurantul contelui.
Aceasta este prima vacanță în România a Prințului de Wales, după doi ani de pandemie. Luni seara, de la Sibiu, Charles a plecat din România înapoi spre Marea Britanie, țara și ”casa” natală.
Foto: turnusfatului/G4Media/youtube