Lifestyle

Alviță de pe vremea bunicii. Rețeta e la fel de veche ca istoria

Alviță de pe vremea bunicii. Rețeta e la fel de veche ca istoria
Sursă foto: daciccool

Să fie oare cineva care să nu iubească alvița? Cu siguranță, acea persoană nu a gustat din cel mai minunat desert. Dacă până acum nu ați încercat așa ceva, e vremea să vă suflecați mânecile și să purcedeți la treabă. Aveți la dispoziție o rețetă foarte veche, al cărei gust este senzațional.

Mod de preparare

Pentru a prepara o alviță de pe vremea bunicilor, aveți nevoie de următoarele ingrediente:  5 albușuri, 400 g zahăr tos, 300 g nuci, 300 g miere, 20 ml zeamă de lămâie, 1 pachet de foi de napolitană.

Curățați bine nucile, iar miezul întreg îl puneți într-o tavă la cuptor pentru câteva minute, până observați că se rumenește ușor. Luați apoi în mâinile foarte curate și frecați ușor pentru a scăpa de cojile uscate care mai rămân pe miez, apoi tăiați în bucăți mai mari.

Bateți albușurile până se transformă într-o spumă tare, adăugați apoi tot zahărul și zeama de lămâie și continuați să bateți spuma până când nu mai cade de pe tel.

Puteți adăuga în compoziție orice doriți

Într-o altă crăticioară se pune mierea la încălzit și se lasă până dă într-un clocot. Turnați apoi ușor în albușurile spumă și continuați să bateți, dar pe o cratiță pe baie de aburi. În acest sens, folosiți o cratiță cu apă încălzit și un tel mare.

Este gata atunci când spuma e tare și densă. Atunci, preparatul e perfect. Verificați dacă atunci când ridicați telul spuma nu se întinde și nu se rupe. Acum puteți lua bolul de pe crăticioara cu apă caldă și să adăugați miezul de nuci, stafidele, migdale, alune, ba chiar și merișoare uscate.

Pregătiți o tavă mare și puneți folie alimentară, apoi o foaie de napolitană, iar deasupra turnați compoziția. Nivelați foarte bine și puneți și cealaltă foaie de napolitană.

Peste blaturi, așezați o altă tavă sau un fund de lemn, dar aveți grijă să nu fie ceva foarte greu, altfel riscați ca alvița să iasă dintre foi. Introduceți la frigider și lăsați două-trei zile. La final, tăiați alvița în bucăți mai mari. Se păstrează în frigider, învelită în pergament sau folie alimentară.