Conform prevederilor legale, Guvernul trebuie să indexeze alocațiile copiilor cu rata inflației. Decizia dacă va acorda alocații majorate trebuie luată odată cu finalizarea bugetului de stat.
Copiii ar trebuie să beneficieze de la începutul anului viitor de alocații majorate cu rata inflației. Aplicarea acestei măsuri ar duce la o creștere cu 13,8% a alocațiilor care sunt în plată în prezent. Dacă se aplică, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani vor primi în plus, la alocație, 35 de lei.
Copiii care au vârste mai mici de doi ani sau suferă de handicap beneficiază de o mărire mai substanțială. Aceștia ar putea primi în plus de la stat aproximativ 90 de lei.
În prezent, copiii de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. Aceeași sumă de 631 de lei este acordată și copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap. Suma a fost majorată în acest an față de cea de 600 de lei, care era valabilă în anul 2022.
Copiii încadrați în intervalul de vârstă de 2-18 ani primesc o alocație lunară de 256 de lei. De aceasta beneficiază și tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.
Guvernul trebuie să decidă
Rămâne însă de văzut dacă Guvernul a aplica indexarea și alocației pentru copii. Nu ar fi prima dată când Executivul ar decide că nu sunt bani la bugetul de stat și ar amâna indexarea alocațiilor cu rata inflației.
Legea este însă clară în acest sens. „Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, conform OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.
Este dificil de spus dacă Guvernul Ciolacu va respecta legea și va acorda alocații majorate. Mai ales că pentru următorul an nu este anunțată doar creșterea alocațiilor, ci și majorarea pensiilor. Și nu doar prin indexarea cu rata inflației, ci în două rânduri. La acestea se adaugă și creșterea salariilor, inclusiv cele ale cadrelor didactice, conform Antena3 CNN.
Ministrul Familiei dă asigurări
Ministrul Familiei Natalia Intotero a declarat recent că veniturile copiilor sunt o prioritate pentru guvernanți. Intotrea a precizat că acțiunile Guvernului din ultima perioadă au demonstrat acest fapt. „Asumându-ne această Strategie, cred că va fi o prioritate pentru Guvernul României ca toate ţintele asumate să fie şi realizate”, a declarat ministrul Familiei.
Întrebată dacă a primit vreo garanție din partea Guvernului, Intotero a precizat că legea prevede indexarea alocațiilor cu rata inflației și va fi respectată. „Copiii trebuie să fie o prioritate pentru orice ţară, inclusiv pentru România. Demersurile care s-au făcut în ultimul timp au demonstrat, prin tot ceea ce înseamnă proiecte, care s-au realizat sau se vor realiza, atât cu finanţare de la bugetul de stat cât şi din fonduri europene, că va fi o prioritate fiecare copil al ţării noastre şi în egală măsură şi aceste alocaţii”, a declarat ministrul.