Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a confirmat introducerea unui nou sistem de vouchere. Ele sunt destinate cetățenilor români, cu promisiunea de a acoperi nevoile acestora în situații dificile. Aceste vouchere vor echivala cu suma a cinci salarii minime brute pe țară. Banii provin din bugetul Ministerului Justiției.
Victimele infracțiunilor, principalele beneficiare ale voucherelelor, vor primi sprijin pentru a acoperi cheltuielile imediate, cum ar fi cazarea, mâncarea, uzul personal, medicamentele și transportul, în limita sumei echivalente cu cinci salarii minime brute.
Alina Gorghiu anunță vouchere pentru victime
Ministrul Alina Gorghiu a subliniat importanța acestor vouchere în sprijinirea victimelor.
„Nimic nu poate compensa drama victimelor violenței, a infracțiunilor sexuale, a traficului de persoane. Dar cel mai greu este când, fără mijloace, lipsită de alternative, victima nu se poate pune la adăpost de agresor.
Și se întâmplă des asta! De aceea, în sprijinul lor, venim cu o procedură nouă de protecție”, a scris, vineri, pe Facebook, Alina Gorghiu.
Ea a explicat că aceste vouchere sunt disponibile pentru victimele infracțiunilor, cum ar fi tentativa de omor, omorul calificat, vătămarea corporală intenționată, violul, actul sexual cu un minor, agresiunea sexuală, terorismul și alte infracțiuni intenționate comise cu violență. Pentru a solicita un astfel de voucher, victimele trebuie să depună o cerere la instanța de judecată din raza teritorială a domiciliului lor. Aceasta trebuie soluționată în maxim 72 de ore de la depunerea cererii. După aprobare, voucherul este eliberat și înmânat victimei.
Voucherele se eliberează în maxim 3 zile
„Ce înseamnă timp optim? Un termen de cel mult 72 de ore de la data soluționării de către instanță a cererii depusă de victimă la Tribunalul din raza teritorială a domiciliului său.
Care sunt pași de urmat pentru a intra în posesia acestui voucher? Victima transmite instanței cererea de acordare a voucherului și referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.
Instanța admite cererea de acordare a voucherului și stabilește cuantumul. Hotărârea se comunică atât victimei, cât și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Se emite voucherul cu datele de identitate ale victimei și se alimentează cu cuantumul stabilit.Victima primește voucherul, în baza unui proces-verbal”, arată ministrul Justiției.
Ministrul Justiției a precizat că acest sistem oferă victimelor un avans din compensația financiară în limita a zece salarii minime brute pe țară, stabilite pentru anul în care victima a solicitat ajutorul financiar, în situații financiare dificile. Această măsură reprezintă un pas semnificativ pentru asigurarea sprijinului necesar victimelor în timpuri dificile, ajutându-le să se pună la adăpost de agresori și să-și reconstruiască viața, potrivit DailyBusiness.