Lifestyle

Alimentul banal care îți spune sănătatea în pericol. Ce riști dacă abuzezi de brânză sau telemea

humanitatea.fr
FOTO: humanitatea.hr

„Consumul exccesiv de brânzeturi fine, cașcaval sau telemea” dăunează sănătății, la prima vedere pare o glumă, însă nu este deloc așa. Ficatul uman nu poate procesa mai multe grăsimi dintr-o dată iar acestea rămân în sânge.

Din categoria grăsimilor fac parte și produsele amintite adineaori, tomai de aceea medicii nutriționiști recomandă consumul a cel mult 50 de grame/zi de brânzeturi. Dacă vă întrebați ce îngrașă mai puțin brânza sau friptura, ei bine, o bucată de carne suculentă nu se va depune la fel de mult ca 50 de grame de brânză.

Explicații și recomandări

Explicația constă în faptul că grăsimea din brânzeturi înseamnă preponderent grăsimi trigliceride. Excesul înseamnă consumul zilnic, brânzeturile nu există în natură, drept urmare ele sunt concentrate de lapte.

Să luăm ca exemplu telemeaua de calitate superioară care are peste 50% grăsime, ceva mai mult 55% conține cașcavalul, acesta este și motivul pentru care medicii recomandă consumul a cel mult 50 de grame într-o zi.

Trigliceridele, grăsimile din brânzeturi ajung în intestinul subțire și ulterior în ficat. După cum spuneam ce trece de 50 de grame este considerat consum în exces, ficatul, organul care acționează ca un filtru nu le mai poate procesa bine, enzimele hepatice care prelucrează grăsimea sunt depășite.

„Ce s-a constatat? Aceste enzime, în momentul în care creste nivelul lipidelor în sânge, al trigliceridelor și colesterolului, încep să scadă în activitate. Și atunci nu mai este prelucrată această toată grăsime și rămâne în circulație și se tot plimbă prin sânge, pe la alte organe și acolo e preluat puțin, ce rămâne nepreluat e luat de ficat”, explicat Anca Sima, academician doctor, Institutul de biopatolgie celulară.

Este una din cauzele ficatului gras, însă fenomenul are ere efect pe toate organele. Din organul hepatic, grăsimile sau trigliceridele sunt transerate spre vasele de sânge unde cauzează apariția plăcii de aterom. După care grăsimile migrează spre organele prmitoare printre care și pancreasul, celule vitale care produc insulina sunt atacate grăsime.

Glicemia 126: pragul de prediabet

Astfel, dacă glicemia pornește de la 126, pragul de pre-diabet, este indicat să apelații la medicamente care atacă grăsimile din sânge. Un rol important are și dieta.

În starea pre-diabetică, prima abordare este scăderea lipidelor, se dau medicamente de tipul statinelor, care scad colesterolul, sau de tipul fibraților, care scad trigliceridele, fie combinație, tocmai pentru că aceste lipide sunt una din cauze.”a adăugat Anca Sima, academician doctor.

Una din cauzele pentru care pancreasul nu mai produce insulină, și implicit a diabetului de tip 2. Pentru o stare ideală de sănătate este recomandată o dietă săracă în trigliceride, prin urmare limitați consumul brânzeturilor grase, cașcaval, brânzeturi franțuzești, telemea, smântână.

„Este ca și cum am concentra tot pe lânga 2-3 proteine, restul e lipid, concentrat tot acolo. Un cașcaval bun are 40-50% lipid și e foarte concrentat. Și telemeua la fel, înseamnă foarte mult triglicerid, nu mai spun smântâna”, a explicat Anca Sima, academician doctor, Institutul de biopatolgie celulară, potrivit stirileprotv.ro.