Alimentele ultraprocesate care se găsesc în oferta multor magazine contribuie la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale. Pe listă se află atât produsele de tip fast-food și băuturile carbogazoase, dar și cerealele și iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime.
În cadrul conferinţei anuale organizate de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, au fost prezentate mai multe studii care au demonstrat că un regim alimentar bogat în alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, generează o creștere semnificativă a riscului de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral.
„Ţinând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, (rezultatele) ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru. Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (sistemul naţional de sănătate britanic – n.red.)”, a declarat specialistul în alimentaţie Henry Dimbley, citat de cotidianul britanic The Guardian.
Nu știm care sunt alimentele bune
Potrivit cercetătorilor prezenți la conferința de la Amsterdam, mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol.
„S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială”, a declarat Anushriya Pant, o cercetătoare care a participat la unul din studiile prezentate în cadrul conferinței Societății Europene de Cardiologie. Anushriya Pant, a făcut parte din echipa Universitatea Sydney care studiat impactul produs de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani.
Potrivit cercetătorului citat, multe persoane presupun că unele dintre alimentele ultraprocesate, precum sandvişurile cumpărate din magazine, produsele de tip şaorma, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime, sunt alegeri mai sănătoase în comparaţie cu așa-numitele produse de tip junk-food.
Studiul a relevat faptul că aproape 40% dintre femeile care consumau în mod curent alimente ultraprocesate prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de astfel de alimente.
Risc crescut de accidente vasculare
Un alt studiu asupra efectului alimentelor ultraprocesate a fost prezentat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină Militară din China. Concluziile cercetătorilor chinezi sunt că persoanele care consumă în mod constant alimente superprocesate prezintă un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală.
Un alt efect confirmat de studiul citat este acela că o creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate crește semnificativ riscul de boli ale inimii. Pe de altă parte, studiu a confirmat faptul că persoanele în a căror dietă se regăsesc mai puţin de 15% alimente procesate sunt mai puţin expuse riscurilor asociate bolilor cardiace, conform Agerpres.