Există produse farmaceutice care tratează pacienții maniaco-despresivi sau a celor care suferă de afecțiuni similare, însă pentru a evita medicamentele, specialiștii recomandă anumite alimente care ridică starea de spirit.
Potrivit eurekalert.org, pentru a avea o stare de spirit mai bună, am putea consuma ciocolată sau fructe de pădure. Un studiu recent publicat arată că moleculele din ciocolată, majoritatea fructelor de pădure și alimentele bogate în Omega 3 au efecte pozitive asupra dispoziției. Efectul pe care acestea îl au este comparabil cu cel am medicamentelor anterior menționate.
Fructele de pădure și alimentele bogate în Omega 3 au efecte pozitive asupra dispoziției
Conducătoarea studiului, Karina Martinez-Mayorga, arată că există numeroase dovezi care demostrează că substanțele chimice din ciocolată, afine, mure, zmeură, căpșune, ceaiuri sau alte alimente pot fi folosite pentru ameliorarea stărilor.
”Următoarele ținte sunt identificarea unor compuși regăsiți în alimente, care să acționeze nu doar asupra instabilității, ci și a sănătății cognitive, care să sporească activitatea mentală și să prevină pierderile de memorie”, spune Karina Martinez-Mayorga.
La studiu au participat peste 1.700 de substanțe care alcătuiesc aromele alimentelor obișnuite și au fost prezentate la cea de-a 244-a întâlnire națională și expoziție a Societății Chimice Americane, cea mai amre societate științifică din lume.
Analiza specialiștilor a implicat utilizarea tehnicilor de chimioterapie, aplicarea metodelor informatice pentru rezolvarea problemelor chimice, pentru a examina structurile chimice ale mai mult de 1.700 de ingrediente aromatice pentru alimente, pentru similitudini cu antidepresivele aprobate, medicamentele comercializate și agenții cu activitate antidepresivă raportată.
În viitor, echipa condusă de Karina intenționează să se deplaseze din zona de analiză a bazei de date pentru a începe efectiv testarea ipotezei aromelor / stării de spirit în mod experimental.