Actual Lifestyle

Alimente și bani pentru Doamna Inspectoare Școlară. De la luare de mită s-a ajuns la acuzare de trafic de influență

dna
Arhiva infoactual.ro

În învățământul românesc poți preda chiar dacă nu reușești să obții mai mult de nota patru la examene. Important este doar să ai pe “cineva” la inspectoratele școlare.

Iată ce se întâmplă la Constanța

La Constanța, doi inspectori din cadrul Inspectoratului Școlar Județean au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, care i-au prins că au primit bani și diferite produse pentru a ajuta o persoană să obțină notă de trece la concursul pentru ocuparea posturilor în învățământ (septembrie 2021).

Întrucât DNA a omis anumite aspecte importante la încheierea acestor înțelegeri, ambele acorduri au fost respinse de instanță. Ulterior, DNA Constanța a făcut apel.

În anul 2021, Cristina Cabrancea și Lucian Faliboga erau inspectori școlari, când au fost abordați de o persoană (cadru didactic la un Liceu din comuna Dobromir, județul Constanța), care dorea ca soția sa să poată ocupa un post de cadru didactic la acea școală. Ulterior, acesta a devenit martor denunțător în cele două dosare.

Alimente și bani pentru Doamna Inspectoare

Procurorii DNA notează că denunțătorul, pentru a se asigura că soția va lua notă de trecere, i-a dat inspectoarei Cabrancea, înainte de ziua examenului:

  • 200 de euro,
  • 15 kilograme de brânză,
  • un crap de 12 kilograme.

Însă, surpriza cea mare a fost la afișarea rezultatelor, când a aflat că luase nota patru. Și imediat, bărbatul i-a scris inspectorului școlar Lucian Faliboga.

În acest context, martorul a declarat: „După aproximativ cinci minute, acesta m-a sunat pe Whats App şi mi-a spus să fac contestaţie a doua zi şi m-a întrebat dacă am vorbit sau nu cu doamna inspector Cabrancea, iar eu i-am răspuns că am vorbit şi că i-am dat tot ce a trebuit: bani, brânză şi peşte. Dar nu mi-a rezolvat problema. I-am spus că n-ar trebui să vorbim acestea la telefon, dar mi-a replicat că suntem pe Whats App şi nu ne ştie nimeni”.

Ca urmare a sfaturilor primite, candidata a făcut contestație, iar cu două ore înainte de afișarea rezultatelor finale, martorul a primit un mesaj de la inspectoarea Cabrancea prin care era anunțat că „s-a rezolvat”.

Procurorii au stabilit că inspectoarea a solicitat unui profesor evaluator în cadrul Comisiei de contestații să-i acorde notă de trecere soției martorului denunțător.

Dar, cum a fost onorat Domnul Inspector

Inițial, DNA i-a acuzat pe cei doi de luare de mită, apoi încadrarea a fost schimbată în trafic de influență. Procurorii au obținut și mandate de interceptare a convorbirilor telefonice și au filat câteva întâlniri ale denunțătorului cu inspectorul Faliboga.

În luna noiembrie 2021, potrivit interceptărilor, denunțătorul i-a dat drept recompensă inspectorului:

  • 200 de kilograme de varză,
  • 11 kilograme de brânză.

Din discuțiile purtate între cei doi rezultă faptul că denunțătorul dorea schimbarea directoarei de la Liceul din Dobromir, iar inspectorul a promis că se rezolvă.

„Îmi creează aia (directoarea Liceului din Dobromir n.red.) probleme mă frate, mă! S-a luat de nevastă-mea”, a spus denunțătorul.

„Da, trebuie să o calc pe gât pe moarta asta”, a dat drept soluție inspectorul Faliboga.

În cadrul întâlnirii, denunțătorul i-a spus inspectorului școlar că el i-a dat 300 de euro mită inspectoarei Cristina Cabrancea atunci când și-a susținut examenul pentru gradul I didactic.

„Și la examenul de gradul I i-am dat 300 de euro. Asta să rămână vorba între noi, să nu te mai apuci să mă spui lui Cabrancea, să mă ia aia de dușman”.

La doar câteva zile mai târziu, inspectorul școlar Lucian Faliboga l-a sunat pe martor pentru a-i cere un porc pentru Crăciun: „Sper că sun în timp util! Vreau să îmi fac abonament la un porc de 100- 110…Până în 120 aşa. Cum a fost şi ăla de anul trecut”.

Și cu câteva zile înainte de Crăciunul anului 2021, în timp ce DNA fila tot procesul, inspectorul a primit, “conform aonamentului”, de la denunțător un porc de 150 de kilograme în schimbul promisiunii că directoarea de la Liceul din Dobromir va fi schimbată.

Tribunalul Constanța a decis să respingă acordurile de recunoaștere a vinovăției

Cu toate că ambii inspectori școlari au recunoscut faptele în fața anchetatorilor, Tribunalul Constanța a decis să respingă acordurile de recunoaștere a vinovăției și să ceară DNA să continue cercetarea penală.

Astfel:

  • Judecătorii, în cazul Cristinei Cabrancea, au invocat inclusiv faptul că procurorii nu au menționat că aceasta a făcut obiectul unui alt dosar de luare de mită în care a fost condamnată cu suspendare. În acel dosar, inspectoarea a fost acuzată că a primit 5.000 de euro pentru a aranja un transfer ilegal al unei eleve la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
  • În cazul lui Lucian Faliboga, Tribunalul Constanța a susținut că procurorii nu au menționat în acord și faptul că acesta nu va mai putea ocupa funcții în cadrul ISJ și nu au dispus confiscarea bunurilor (sau echivalentul acestora), care au făcut obiectul traficului de influență. Se precizează faptul că, în ambele cazuri,  DNA Constanța a făcut apel.

Potrivit ISJ Constanța, cei doi inspectori nu mai au acum această calitate, demisionând după ce tot scandalul a fost făcut public. Dar, cei doi foști inspector continuă să lucreze în învățământ, astfel că:

  • Cristina Cabrancea este învățătoare la Școala Gimnazială „Ion Jalea” din municipiul Constanța,
  • Lucian Faliboga este profesor în Mangalia, la Școala „Gala Galaction”, citează adevarul.ro.