Alimente pe cale de dispariție. Nu ne putem imagina viața fără o ceașcă de cafea sau suc de portocale la micul dejun sau o farfurie de pește însoțită cu un pahar de vin de mâncat în restaurantul nostru preferat sau fără o pungă de gustări care să ne satisfacă pofta de mâncare.
Cu toate acestea, este posibil să trebuiască să începem să căutăm alternative la aceste produse de zi cu zi, care vor fi în curând luxuri de neatins. Lipsa apei și exploatarea excesivă a unor resurse contribuie la faptul că multe alimente obișnuite pot dispărea mai devreme decât credem.
Cafea
Alimente pe cale de dispariție. Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi de pe planetă. Se estimează că în fiecare zi se beau 2,25 miliarde de cani.
Un studiu al Institutului Climatic din Australia asigură că, dacă nu se iau măsuri ferme împotriva emisiilor de gaze, schimbările climatice vor reduce suprafața globală destinată producției de cafea cu până la 50% în 2050; și că până în 2080, cafeaua sălbatică ar putea să dispară. Încălzirea globală și vremea extremă, care include ploi torențiale și secetă, fac dificilă cultivarea boabelor în principalele regiuni producătoare.
De fapt, în Brazilia, seceta a redus producția de cafea cu 30% în 2014 în Minas Gerais. În plus, răspândirea ciupercii Roya care afectează frunza de cafea din America Centrală în America de Sud provoacă, de asemenea, probleme producătorilor.
Portocale
Sunt mulți care doresc un suc de portocale la micul dejun din cauza vitaminelor pe care le conține. Cu toate acestea, acest fruct ar putea dispărea și înainte de sfârșitul sec. Vina este a unei mici insecte, psilida asiatică. Potrivit Universității din California, transmite o boală mortală care ucide portocalii în doar cinci ani.
Boala se transmite din copac în copac și a fost detectată pentru prima dată în China în 1943. De atunci, s-a răspândit în întreaga lume, ajungând în cele din urmă la portocalii populari din Florida în 2005 și California în 2008.
Vinul
Încălzirea globală lovește din nou. Strugurii de vin sunt cei mai buni atunci când sunt recoltați după ploi care sunt urmate o secetă lungă, dar deoarece secetele durează mai mult ca niciodată, unii struguri mor înainte de a putea fi recoltați.
Schimbările climatice au fost agravate de abandonul viilor și podgoriilor de zeci de ani. Angajamentul față de un anumit tip de struguri și un produs specific a însemnat că multe soiuri au căzut în uitare. Acum că produsele locale sunt preferate și căutarea diferențierii și exclusivității, în Aragon au început deja să recupereze tulpinile pe cale de dispariție.
Miere
Pe măsură ce populația de albine continuă să scadă, la fel și producția de miere. Acestea sunt o parte vitală a ecosistemului nostru și dispariția lor va provoca mult mai mult decât sfârșitul îndulcitorului natural. Populația de albine a scăzut cu peste 40% în ultimul deceniu, toate din cauza tulburării colapsului coloniilor (CCD).
Polenizarea, schimbul de polen între flori, ajută plantele să se reproducă și să se hrănească diverse animale. Această reproducere a plantelor depinde numai de anumite insecte care transportă polenul plantelor, cum ar fi albinele. Un proces fundamental pentru ecosistem.