Social

Alimentarea cardurilor sociale întârzie! De ce nu intră banii

cardurile de alimente Sursa-foto-Up-Romania
sursa foto arhiva companiei

Se pare că suma de bani destinată cardurilor de alimente nu va fi creditată în prima jumătate a lunii februarie, ci mai târziu. Această întârziere se datorează necesității unei actualizări a bazei de date. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a adus câteva clarificări esențiale în această privință.

Conform anunțului făcut de ministrul Adrian Câciu, prima tranșă de vouchere sociale din acest an va fi acordată în a doua jumătate a lunii februarie. Motivul invocat pentru această întârziere este necesitatea unei actualizări a bazei de date. Asta pentru că venitul eligibil pentru a beneficia de aceste carduri a crescut la 2.000 de lei.

Alimentarea cardurilor sociale întârzie

În 2024, aproximativ 2.5 milioane de cetățeni români vor beneficia de aceste carduri sociale destinate alimentelor și meselor calde. Persoanele eligibile vor primi prima tranșă în a doua jumătate a lunii februarie. Următoarea alimentare se va realiza în luna aprilie. Pe parcursul întregului an, beneficiarii vor primi sume în valoare de 250 de lei, distribuite în șase tranșe distincte.

„În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie. Fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate. Probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie. De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri. Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, scrie CanCan.

Se vor da mai puțini bani de la stat

Prin intermediul programului „Sprijin pentru România”, suma de bani acordată de către stat va înregistra o diminuare semnificativă. Noua alocare va consta în jumătate din suma anterioară. Astfel, în timp ce românii cu venituri modeste primeau anterior 250 de lei pentru acoperirea cheltuielilor cu alimentele și mesele calde, începând cu anul 2025, sprijinul financiar se va reduce la 125 de lei.
„Cu siguranță va continua programul privind voucherele de alimente, cele de 250 de lei, cu aceeași periodicitate, la două luni acordate, și va continua și programul privind pachetele alimentare pentru persoanele vulnerabile, un program care, la fel, se încheia în anul 2023, cu noua finanțare din programul Persoane defavorizate 2021-2027”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.