Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe liderul opoziției și criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, la încă 19 ani într-o închisoare de maximă securitate, găsindu-l vinovat de acuzații de extremism.
Navalnîi, care ispășește deja o pedeapsă de nouă ani de închisoare într-un centru de maximă securitate din Melekhovo, la 250 de kilometri est de Moscova, riscă acum zeci de ani în spatele gratiilor.
Procurorii ceruseră o pedeapsă de 20 de ani pentru Alexei Navalnîi, care a declarat joi, înainte de verdict, pe rețelele de socializare, că se aștepta să primească o sentință lungă și „stalinistă”. „Când va fi anunțată cifra, vă rog să vă arătați solidaritatea cu mine și cu alți prizonieri politici gândindu-vă pentru un minut de ce este necesară o pedeapsă uriașă atât de exemplară”, a scris el. „Scopul său principal este de a intimida. Pe dumneavoastră, nu pe mine”.
Presiunea de pe umerii lui Navalnîi nu e deloc slăbită
Deși a slăbit în mod vizibil, Navalnîi a făcut o figură relaxată, discutând cu coacuzatul Daniel Kholodny înainte de audiere și părând să facă glume cu echipa de apărare în timp ce se citea verdictul.
Procurorii au cerut, de asemenea, ca Navalnîi să fie transferat într-o colonie penală cu „regim special”, probabil mai izolată și cu acces restricționat, cerere care a fost aprobată de instanță.
„Decizia de astăzi [cu privire la mutarea într-o închisoare cu regim special] oficializează ceea ce se face deja astăzi”, a declarat Olga Romanova, de la ONG-ul pentru drepturile deținuților Russia Behind Bars, la emisiunea matinală de radio RZVRT.
Evgheni Smirnov de la Pervy Otdel, o firmă de avocatură specializată în cazuri de spionaj și trădare, a declarat că trimiterea lui Navalnîi într-o colonie cu „regim special” este „o modalitate de a crește și mai mult presiunea asupra lui”.
„Astfel de închisori sunt rezervate celor care, în loc de o condamnare la moarte, au fost limitați în libertatea lor pe viață, și mai ales recidiviștilor periculoși”, a declarat Smirnov. „Deținuții politici rar intră în această categorie. De fapt, din câte îmi amintesc, Navalnîi este primul”.
Ce pericole îl așteaptă
El a spus că, în cel mai rău caz, Navalnîi va fi ținut singur într-o celulă și i se va permite doar o singură vizită lungă și un singur colet pe an.
Experții în sistemul penitenciar din Rusia și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la siguranța lui Navalnîi în fața colegilor deținuți dacă ar fi transferat într-o astfel de închisoare.
Critic de lungă durată și principalul opozant politic al președintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat la sosirea sa înapoi în Rusia în ianuarie 2021, după ce a fost tratat în Germania în urma unei presupuse otrăviri ordonată de Kremlin. La momentul respectiv, Kremlinul a negat că Putin ar fi ordonat otrăvirea lui Navalnîi și a declarat că nu exista niciun motiv pentru a deschide o anchetă penală, o decizie care a fost condamnată ulterior de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
După ce s-a întors în Rusia, Navalnîi a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată dintr-o sentință anterioară. În martie 2022, el a primit o altă sentință de nouă ani pentru acuzații de fraudă.
Acuzațiile de extremism nu reprezintă sfârșitul. Navalnîi se confruntă, de asemenea, cu un proces suplimentar pentru acuzații de terorism în legătură cu un atentat cu bombă în aprilie la Sankt Petersburg, în care a fost ucis bloggerul pro-război Vladlen Tatarsky, potrivit AP. Navalnîi, care se afla în spatele gratiilor în momentul atacului, a declarat că ar putea fi condamnat la încă 10 ani pentru această acuzație.
Membrii echipei lui Navalnîi au declarat că acesta s-a confruntat cu hărțuire în închisoare, fiindu-i refuzată mâncarea și accesul la asistență medicală. Navalnîi a acuzat autoritățile penitenciare că au folosit diverse pretexte pentru a-l plasa și menține în izolare, încălcând astfel legislația rusă. După încarcerarea sa, un tribunal rus a catalogat mișcarea lui Navalnîi drept „extremistă”, ceea ce a dus la închiderea rețelei sale de birouri de campanie. Având în vedere că guvernul a luat măsuri drastice împotriva susținătorilor săi, mulți au fugit, au intrat în clandestinitate sau au fost închiși.
Cu toate acestea, unii aliați ai liderului opoziției au continuat să își arate sprijinul, organizând demonstrații în interiorul și în afara Rusiei.
Manifestarea sprijinului n-a ținut cont de represiunea
O mână de oameni s-au adunat în fața coloniei penale din Melekhovo înainte de verdictul de vineri, înfruntând drumuri lungi pe o căldură sufocantă de vară pentru a-și exprima sprijinul. Ei au stat la porțile închisorii, fără să scandeze și fără să poarte pancarte, prea conștienți de represiunea Rusiei împotriva protestelor antiguvernamentale.
Două susținătoare au stat în fața porților închisorii, cu două ore înainte de pronunțarea sentinței.
Elena, în vârstă de 60 de ani, a declarat că a călătorit peste noapte de la Sankt Petersburg pentru a participa la audiere.
„Este pentru propria mea conștiință”, a declarat ea pentru POLITICO. Ea avea o geantă cu apă, ceai și o umbrelă în caz că vremea se schimbă.
O altă femeie, numită tot Elena, în vârstă de 53 de ani, cu părul șaten legat într-o codiță, se trezise la ora 4 dimineața pentru a face călătoria de la Moscova.
„Mulți dintre cei care îl susțin pe Navalnîi au fugit pentru a evita să fie mobilizați”, a spus ea. „Noi suntem femei de o anumită vârstă și nu ne asumăm acest risc”.