Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a transmis că ”nu mai există o transmitere comunitară a coronavirusului în România”.
Alexandru Rafila a vorbit despre noile cifre raportate în ceea ce privește îmbolnăvirea cu virusul SARS CoV-2. Medicul transmite că în situaţia în care în țara noastră vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, există posibilitatea revenirii la o transmitere comunitară a infecţiei.
500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară
„La 130 – 150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică.
Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie. Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare – de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare.
Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a afirmat Alexandru Rafila la Digi 24.