Lifestyle

Alertă! „Situația rămâne gravă. De Crăciun nu trebuie relaxate măsurile și deplasările”

Alertă! „Situația rămâne gravă. De Crăciun nu trebuie relaxate măsurile și deplasările”

„Situația în Europa și, prin urmare, și în Italia, arată o reducere progresivă a cazurilor noi, dar încă un număr semnificativ de cazuri pozitive. În toate regiunile italiene se înregistrează o scădere, în unele mai ușoară și în altele mai stabilă, dar incidența cazurilor la 14 zile este de 455 de infectări la 100.000 de locuitori și la 7 zile a scăzut la 193 de cazuri la 100.000 de locuitori. Sunt cifre încă ridicate, care demonstrează cât de departe este posibilitatea noastră de a trece de la atenuare la stopare”, a subliniat președintele Institutului Superior de Sănătate (ISS), Silvio Brusaferro, în cadrul conferinței de presă privind analiza datelor monitorizării regionale a COVID-19 de către Ministerul Sănătății italian și ISS.

Indicele Rt este sub 1 în toate regiunile, cu excepția uneia. Apoi, majoritatea regiunilor au o clasificare generală a riscului ca fiind moderată, iar unele scăzută și foarte scăzută, a continuat președintele ISS.

„Incidența diagnosticului este departe de nivelurile care permit anularea fazei de izolare. Impactul puternic asupra serviciilor sanitare impune să fim foarte precauți, evitând relaxarea măsurilor de restricție, inclusiv a celor privind mobilitatea”, explică Brusaferro. Și, adaugă: „Trebuie să evităm absolut ca relaxarea măsurilor să provoace o creștere a cazurilor”, precizând că Italia este în acest moment „într-o situație instabilă, în scădere lentă. În timpul sărbătorilor trebuie făcute toate eforturile pentru a avea în ianuarie un număr semnificativ mai scăzut de cazuri noi. Indicele Rt este un indicator de bun augur, dar trebuie să fie însoțit de o scădere a cazurilor noi”.

„Numărul morților va fi ultimul care va scădea”, spune Brusaferro. În ceea ce privește numărul de decedați, foarte mare în Italia, Brusaferro a precizat: „Analizăm numărul decedaților și este un fapt comun în multe țări în care există o populație în vârstă. Cred că, odată cu introducerea vaccinurilor vom putea proteja în special persoanele cele mai vulnerabile”.

„Există o scădere a ocupării paturilor în zona medicală și la terapie intensivă. În multe regiuni înregistrăm o probabilitate redusă de a ajunge la saturație în următoarele 30 de zile pentru paturile de terapie intensivă și cele de la secțiile obișnuite, în timp ce în ultimele săptămâni această probabilitate a fost mult mai ridicată. Dar încă există un angajament foarte puternic din partea serviciilor de sănătate”, explică Brusaferro.

Institutul Superior al Sănătății a aflat de raport în ziua în care a fost publicat. Nu a exprimat niciun fel de opinii. Am primit cu o oarecare surpriză faptul că a fost publicat fără niciun fel de informații cu privire la faptul că va fi publicat”, a declarat președintele Institutului Superior al Sănătății, Silvio Brusaferro, ca răspuns la o întrebare despre polemicile din jurul raportului OMS cu privire la Italia, publicat și, apoi, eliminat.

„Este bine că am reușit să stopăm epidemia fără măsuri de lockdown național. Acum este clar că, în momentul în care se iau măsuri de relaxare, reluarea comportamentelor riscante poate duce la reluarea epidemiei. Vaccinul va sosi, dar la început dozele vor fi puține, nu înseamnă că din ianuarie și februarie vom fi rezolvat toate problemele. Va trebui să continuăm să menținem un comportament adecvat”, a declarat directorul general al Departamentului de Prevenție din cadrul Ministerului Sănătății italian, Gianni Rezza, în conferința de presă de la minister.