La Spitalul Dr. Victor Gomoiu din Bucureşti se află internat un copil de numai trei ani, cu diagnosticul de triplă infecţie: COVID, gripă şi virusul respirator.
Alertă medicală. Copil de numai 3 ani, internat cu triplă infecție. Care sunt simptomele cel mai des întâlnite acum la cei mici
Un specialist în pediatrie anunță că în ultimele zile cazurile cu Flurona s-au dublat, la micuții sub cinci ani. Cel puțin așa arată statistica de acum a Spitalului de copii Dr. Victor Gomoiu din București.
Într-o intervenție televizată, în direct, dr. Claudina Cobzariu, medic infecţionist la Spitalul Dr. Victor Gomoiu, a relatat cu ce se confruntă specialiștii de la renumitul spital de copii, subliniind și simptomele pe care micii pacienți le evidențiază:
„Cazurile s-au dublat, cel puţin, faţă de săptămânile anterioare şi într-adevăr am avut surpriza de a evidenţia cazuri cu Flurona la copilaşi sub cinci ani şi cazuri cu triplă infecţie.
Unii dintre ei au necesitat redirecţionare către Spitalul de Boli Infecţioase pentru că noi nu am avut locuri atunci. Se face testare le cele trei virusuri şi uimitor a ieşit la toate trei pozitiv un copilaş de trei ani.
Simptomele au fost multiplicate de tripla infecţie. Toate simptomele clasice de gripă sunt multiplicate de COVID şi virusul sincţial respirator. Dureri musculare, stare foarte proasă, dureri articulare la unii copii, greaţă, vărsături.”
Din câte se știe până la această oră, copilul din Bucureşti este al doilea caz de triplă infecţie de până acum.
Ce se știe despre Flurona
„Flurona” este un termen folosit pentru a descrie o infectare simultană cu gripă și covid-19. Denumirea vine de la „flu” (eng. „gripă”) și „rona” (ultima parte a cuvântului „Corona”).
Covid-19 și gripa sunt afecțiuni virale care afectează sistemul respirator. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, simptomele pentru cele două diagnostice pot varia de la asimptomatice la severe. Medicii spun că este dificil de identificat dacă o persoană suferă de una dintre cele două infecții sau de flurona, doar pe baza simptomelor, scrie Medical News Today.
Ce spun specialiștii. Covid-19 și gripa au simptome similare, arată CDC, iar în ceea ce privește flurona, ar fi cam aceleași simptome, dar accentuate.
Cine riscă să se infecteze cu flurona
Aproape oricine se poate îmbolnăvi cu gripă și și covid-19 în același timp, dacă intră în contact strâns cu persoane care au afecțiuni. Persoanele care nu sunt vaccinate, pentru covid-19 sau pentru gripă, pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni.
În mod similar, persoanele care nu iau măsurile de precauție adecvate, cum ar fi spălarea mâinilor, purtarea măștilor, evitarea persoanelor bolnave sau curățarea suprafețelor, prezintă, de asemenea, un risc de infecție mai mare.
Totodată, persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau afecțiuni preexistente pot avea șanse mai mari de a dezvolta atât gripă, cât și covid-19.
Conform unui studiu, rata exactă a îmbolnăvirilor cu flurona, la nivel mondial este, în prezent, necunoscută. Totuși, autorii studiului estimează că aproximativ 1,2% dintre persoanele cu covid-19 ar putea avea și gripă, simultan sau consecutiv, organismul fiind slăbit.
Și opinia cunoscutului medic Adrian Marinescu
Și directorul medical al Institutului Matei Balș din București, medicul Adrian Marinescu a vorbit despre flurona, imediat după ce o femeie din Iași, infectată cu cele două virusuri, a murit.
„În timpul pandemiei am mai vorbit despre flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România.
În prezent, ceea ce este diferit, este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri”, a explicat dr. Marinescu, într-o intervenție în direct, de asemenea, televizată.