După miezul nopții de 1 spre 2 octombrie 2022, ca urmare a unui apel primit la 112, primarul comunei Roșia Montană semnala o avarie la golirea Barajului Lactului Piscicol Tăul Mare. Imediat, la nivelul județului Alba au fost luate măsuri de extermă urgență așa cum nu au mai fost văzute vreodată. Preventiv, după cum ne-a transmis IGSU, în miezul nopții, a fost evacuată și populația din regiune.
Alertă maximă: Populația din Roșia Montană, evacuată de urgență din cauza unei avarii la barajul lacului piscicol Tăul Mare. Video
UpDate: În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj. Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min.
Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.
În cursul dimineții, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a ajuns la fața locului și a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în gestionarea acestei misiuni, se arată într-un comunicat emis spre difuzare redacției noastre.
Operațiunea poate dura două și chiar trei zile
Arafat a spus că a discutat cu premierul Nicolae Ciucă, iar acesta a decis să nu-și asume niciun risc, iar populația să fie evacuată. Șeful DSU a explicat că trebuie scăzut nivelul apei cu cinci metri, iar dacă această operațiune va reuși, atunci oamenii se pot întoarce în locuințe.
”Am discutat cu primul ministru, care este și șeful Comitetului pentru situații de Urgență, am discutat și cu ministrul de Interne, cu domnul Bode și am decis să nu ne asumăm absolut niciun risc. Am decis să începem evacuarea populației, iar pentru a securiza zona trebuie să scădem nivelul apei cu cel puțin 5 metri. Avem trei motopompe care pot ajunge aici, dar sunt pregătite și altele din județele limitrofe.
Întreaga operațiune ar trebui să dureze cel mult două, trei zile, iar dacă vom reuși să scădem nivelul apei cu 5 metri, atunci populația se va putea întoarce acasă în siguranță”, a spus Raed Arafat, în mesajul său transmis de la fața locului.
Textul inițial: Alerta continuă la Roșia Montană, după ce primarul localității a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat. Nu se știe cu exactiate cât de mare este pericolul pentru regiune și înprejurimile ei, dar numeroşi pompieri au fost mobilizaţi în zonă. Acolo a ajuns inclusiv şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Printr-un comunicat care ne-a fost transmis se arată că la momentul înregistrării incidentului, Raed Arafat a fost anunțat telefonic, imediat. Redăm în cele ce urmează evenimentele care s-au succedat, cronologic, la fața locului, așa cum ne-au informat reprezentanții ISGU.
”Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roșia Montană, prin care s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, până la acest moment, la nivelul județului Alba au fost luate următoarele măsuri: convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană; întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județui Alba; activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției; alertarea grupei operative și creșterea capacității de intervenție, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere; dislocarea următoarelor forțe și mijloace în zona Lacului Piscicol Tăul Mare: – 2 Autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min) – 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere; – 2 microbuze de transport; – 3 ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba; – buldozer asigurat prin grija administrației locale, pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție; – personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.
În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general- locotenent Dan-Paul Iamandi. Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș. Menționăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forțele și mijloacele de intervenție pot fi suplimentate.
Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze). La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane. Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert.
Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment nu există un risc iminent pentru populația din avalul acumulării, însă preventiv se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri. Precizăm că măsura evacuării populației a fost luată preventiv, în acest moment neexistând un risc iminent pentru populație. Misiunea este în dinamică.”