Alertă maximă: O altă nenorocire amenință omenirea. Se extinde rapid
În prima parte a anului, mii de persoane infectate cu „ciupercă neagră” au fost raportate doar în India, iar acum a ajuns și în România. Mucormicoza afectează sinusurile, creierul şi plămânii şi poate fi fatală.
Mucormicoza sau „Ciuperca neagră”, boala care afectează pacienții infectați cu varianta indiană de coronavirus, se extinde rapid în intreaga lume.
Șase cazuri de mucormicoză au fost diagnosticate, în doar o lună, la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București, la pacienți care au trecut prin boala Covid 19. Medicii atrag atenția că, în timpul pandemiei de COVID-19, numărul pacienților diagnosticați cu mucormicoză a crescut simțitor.
„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză și suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut șase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simțitor și ne așteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză. Mare parte dintre aceștia erau pacienți diabetici, dar am avut și pacienți non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi”, a spus conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București, într-un interviu acordat pentru Ro Health Review.
Potrivit Ro Vaccinare, dintre cei șase pacienți diagnosticați cu mucormicoză, patru au avut o evoluție favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat. De regulă, infecția cu mucormicoză a fost identificată la o lună, o lună și jumătate după ce pacienții s-au vindecat de COVID-19. Medicii spun că vârsta pacienților diagnosticați este în scădere.
Specialiștii precizează că ciuperca neagră afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate fi fatală pentru pacienții diabetici sau cu imunitatea scăzută.
Potrivit statisticlilor, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortaliate cuprins între 36 și 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 și 100%. De aceea, spun medicii, identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă, iar inițierea tratamentului este esențială.
Ce simptome apar
Cele mai frecvente simptome observate la pacienții cu mucormicoză asociată cu Covid-19 au fost durerea facială, ptoza palpebrală, scăderea acuității vizuale și chiar pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară. Evoluția poate fi fatală în cazul pacientului cu diabet și imunitate scăzută, potrivit Pro TV.
Boala nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi răspândită în urma contactului cu oameni sau cu animale infectate.
Dr. Ovidiu Roşca, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara a explicat că o serie întreagă de factori pot favoriza apariţia infecţiei cu ciuperca neagră.
„Aceste cazuri au început să crească ca în vârful valului 4, când, evident, având un număr mai mare de pacienţi covid pozitiv au început să apară şi astfel de cazuri. De principiu, o creştere de cazuri importantă asociată cu infecţia cu covid 19 a fost raportată prima dată de colegii din India, unde este şi o populaţie foarte mare, au avut şi foarte multe cazuri de covid şi au şi o populaţie cu diabet zaharat extrem de importantă ca număr.
În acest moment, în spital mai avem un singur pacient cu mucormicoză şi care a avut covid 19 în antecedent, pacientul deocamdată este stabil, sperăm să meargă bine ca şi ceilalţi pacienţi pe care i-am avut spitalizaţi de-a lungul timpului.
Până în acest moment în spitalul nostru internaţi au fost 4 pacienţi, iar doi au fost în alte spitale şi am oferit suportul nostru chirurgical colegilor din alte spitale, dar există şi alţi colegi în ţară care raportează un număr de infecţii cu mucormicoză. Lucrurile nu se opresc doar la spitalul nostru, care, evident, fiind un centru mare de ORL, numărul de cazuri care a ajuns la noi este puţin mai mare.
La mine în spital nu a existat niciun deces până în acest moment, din fericire, dar au existat în ţară şi alţi pacienţi care au decedat. De fapt şansa de supravieţuire a pacientului creşte simţitor şi este direct proporţională cu recunoaşterea bolii, cu iniţierea tratamentului antifungic şi cu intervenţia chirurgicală care îndepărtează tot ţesutul afectat de această ciupercă agresivă.
Ea se poate localiza în multiple zone, dar pacienţii de care ne-am lovit noi aveau localizare la nivel nazal şi la nivel sinuzal. Acest lucru face ca mortalitatea ei să meargă undeva la 40% în literatura de specialitate, dar această mucormicoză poate fi localizată şi la nivel pulmonar, unde noi, cel puţin, nu ne-am lovit de astfel de cazuri, până în acest moment”, a explicat medicul.