International

Alertă la nivel Euro: Criza energetică a Germaniei poate declanșa efectul Lehman

Alertă la nivel Euro: Criza energetică a Germaniei poate declanșa efectul Lehman
Twitter

Germania a avertizat că situația unei crize energetice a țării ar putea declanșa un „efect Lehman” în sectorul utilităților, deoarece se apropie cu un pas de raționalizarea gazelor naturale.

Germania – care reprezintă cea mai mare economie a Europei – a intrat joia trecută în cea de-a doua din cele trei etape ale planului său de urgență, după ce Rusia a încetinit aprovizionarea țării, exacerbând îngrijorările legate de criza energetică. Aceste temeri în legătură cu aprovizionarea au determinat deja o creștere de 85% a viitorului european în gaze naturale.

Se preconizează creșteri de prețuri

În cadrul celei de-a doua etape a planului german de urgență cu privire la gaze, companiile de utilități pot crește prețurile clienților. Habeck a spus că vor interveni în cazul în care criza ofertei și creșterea prețurilor persistă, deoarece furnizorii de energie care cumpără  angro înregistrează pierderi și mulți ar putea eșua în cele din urmă.

„Dacă acest minus devine atât de mare încât să nu îl mai poată duce, întreaga piață este în pericol de a se prăbuși la un moment dat – deci un efect Lehman în sistemul energetic”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, la o conferință de presă, conform unei traduceri Bloomberg.

Habeck se referea la firma de servicii financiare Lehman Brothers, care a dat faliment în 2008 pe fondul crizei creditelor ipotecare – care s-a răspândit și a provocat criza financiară globală.

Gazele naturale reprezintă aproximativ un sfert din mixul energetic al țării, potrivit Ministerului Economiei. Aproximativ 35% din acest total provine din Rusia.

Gigantul rus al gazelor, Gazprom, a tăiat aprovizionarea cu gaze naturale prin conducta Nord Stream către Germania – care aprovizionează și restul Europei – acum aproape o săptămână, invocând o reținere de echipamente în Canada ca urmare a sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina.

Urmează o iarnă grea

Reducerea de gaz nu afectează Germania la fel de rău ca iarna, deoarece consumul scade, de obicei, vara, dar Europa se află acum în plin val de căldură, ceea ce duce la creșterea cererii de gaze naturale pentru sistemele de răcire. Decizia Rusiei de a opri aprovizionarea ridică întrebări cu privire la modul în care regiunea se poate pregăti pentru lunile cruciale de iarnă, când consumul este mult mai ridicat.

„Situația este gravă și va veni iarna”, a avertizat Habeck, potrivit unui comunicat al ministerului german al economiei. „Va fi un drum stâncos pe care noi, ca țară, trebuie să începem să-l parcurgem de acum. Chiar dacă încă nu se simte încă: suntem într-o criză a gazelor. Gazul este acum o marfă rar întâlnită”.

„Nu trebuie să ne amăgim: tăierea aprovizionării cu gaze este un atac economic asupra noastră din partea lui Putin”, a spus Habeck într-o declarație miercuri. „Este în mod clar strategia lui Putin de a crea nesiguranță, de a crește prețurile și de a ne diviza ca societate. Ne vom apăra de aceste lucruri”.

Reacția Kremlinului

Moscova a insistat că reducerea gazelor este tehnică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este „ciudat” ca Germania să spună că tăierea aprovizionării cu gaze naturale este motivată politic, a informat AFP.

Germania repornește unele centrale electrice pe cărbune pentru a face față crizei energetice – o mișcare semnificativă, deoarece țara intenționează să elimine treptat cărbunele până în 2030. De asemenea, intenționează să-și crească importurile de gaze naturale lichefiate — o versiune suprarăcită a combustibilului care poate fi transportată de nave, pe distanțe lungi.

Germania urmărește să renunțe la importurile rusești de gaze naturale până în 2024, a spus Habeck într-un comunicat de presă din 25 martie.