Totul a început cu o degajare de fum. Nimeni nu știa ce se întâmplă, cu adevărat, cel puțin la momentul inițial. Cu toate acestea, autospecialele pompierilor au umplut, până la refuz, curtea spitalului. Pomierii așteptau startul. Personalul alerga în toate părțile, îngrijorați, dar neștiind nici ei, la rândul lor, de unde a pornit coșmarul.
Alertă! În timp ce zeci de copii sunt evacuați pe brațe din spital, oficialitățile ridică din umeri și spun că nu-i nimic
”Nu este un incendiu propriu-zis, doar o degajare de fum de la instalații. Asta nu înseamnă nimic”, a spus un reprezentant al autorităților, prezent la fața locului, pentru Infoactual. Cu toate acestea, zeci de copii de la etajul cinci al clădirii sunt evacuați, cu rapiditate, pe brațe.
Pentru oamenii din spital, care se trezesc, dintr-o dată cu fumul peste ei, asta nu poate înseamna ”nimic”. Panica se creează instantaneu. Așa se face că au fost evacuați 200 de oameni, părinți, cadre medicale, auxiliare și desigur, copii.
Filmul evenimentului
În dimineața zilei de vineri, 03 iunie 2022, s-a anunţat o alertă la Spitalul Clinic de Copii Sf. Maria din Iași. Printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112 s-a sesizat faptul că la etajul 1 al unităţii medicale s-au înregistrat degajări de fum. Câteva ore mai târziu, fumul s-a extins de la etajul 1 până la nivelul 3, ajungând în final la etajul 5. Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate, printre care şi 50 de copii.
În numai zece minute, fumul a făcut adevărate ”ravagii” în toată clădirea. La faţa locului s-au deplasat 14 echipaje ale IGU, pentru că s-a activat planul roșu de intervenție. Micii pacienți, unii însoțiți de părinții lor, cu care erau internați, dar și personalul medical au fost evacuați.
Din cercetări a reieșit că fumul a fost degajat inițial din clădirea cea nouă a spitalului, în corpul unde stau internați copiii cu diagnosticul covid.
ISU București ne-a comunicat, prin vocea purtătorului de cuvânt, că într-adevăr ”la Spitalul de copii Iași a existat o degajare de fum, prin sistemul de ventilație. În mod preventiv au fost evacuați 50 de copii și 150 de adulți. Din fericire, nu au fost victime”.
Acum, politistii si pompierii vor căuta cauza exactă a acestei degajări de fum. Din primele cercetări a reieșit faptul că poate să fie o defecțiune la instalația electrică sau aerul condiționat, respectiv sursele de ventilație. Un reprezentant al Spitalului Sf. Maria din Iași a transmis presei locale faptul că fumul a fost degajat de ”un sistem de ventilație”.
Circulaţia autobuzelor de pe traseele 20 şi 47 este deviată și acum (0ra 10.00 dimineața), prin Bas Ceaușu, din cauza incendiului produs în incinta Spitalului Sf. Maria din Iaşi, a anunţat, la rândul ei, Compania de Transport Public Iaşi.
Ce spun martorii oculari
”Nu am văzut flacăra. Am întrebat şi managerul. Nu este flacără, este doar un fum care pare să fie de la un sistem de ventilaţie. Vă informez în caz de aflu mai multe detalii”, a declarat şef lucrări dr. Tamara Solange Roşu, medic şef UPU la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.
Unul dintre părinții care fugea cu un copil în brațe s-a oprit pentru o clipă și a mărturisit presei că teritoriul spitalului este încărcat cu multe materiale de construcție depozitate, motiv care face spațiul atât din interiorul, cât și exteriorul clădirii insuficient.
”Ai o senzație de înghesuială și fără să fie vreun accident se simte această presiune a spațiului insuficient”, a spus Beatrice V., o mămică care a ajuns cu copilul la o analiză uzuală, dimineața, la prima oră, la ”Sf. Maria”.
”Cel mai rău este când nimeni nu știe să dea un răspuns concret. Frica și panica își spune cuvântul”, povestește Ana A., o infirmieră din spital.
”Am crezut că este incendiu, am luat copilul și am fugit repede spre prima ușă care era în calea noastră”, spune Elvira B., mămică din Iași.
”Am văzut medicii speriați, ceea ce ne-a speriat și pe noi și mai tare”, a spus Irina V., o altă mamă cu copilul internat chiar în clădirea cu pricina.
Părinții care trec prin dreptul acestui spital pot vedea, cu ochiul liber, cum materiale de construcție stau depozitate în curtea îngustă și insuficientă, pentru numărul din ce în ce mai mare al copiilor ieșeni și numai, aici venind și copiii din celelate sate și județe ale Moldovei. Spațiul este insuficient, recunosc și reprezentanții spitalului, care au pornit reconstrucția și modernizarea, pe principiul pas cu pas.
Foto: BZI