International Lifestyle

Alertă în Spania. Focar de pecingine în frizeriile spaniole. Medicii atenționează

Alertă în Spania. Focar de pecingine în frizeriile spaniole. Medicii atenționează
EVZ

Se întâmplă în zielele noastre. În Spania s-a dat alerta, după ce mai mulți bărbați, după frizerie, au ajuns la medic primi pacienți cu pecingine (nume popular dat mai multor boli de piele contagioase, caracterizate prin erupții cu bășicuțe, care, uscându-se, lasă niște pete scorțoase ce produc mâncărimi/eczemă). Medicii iau reacție și atenționează, oferind primele sfaturi și recomandări. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Alertă în Spania. Focar de pecingine în frizeriile spaniole, după apariția unor leziuni pe ceafă și la tâmple. Medicii spun care este cauza și atenționează

Reprezentanții de la Academia Spaniolă de Dermatologie avertizează că pecinginea se transmite în principal printre adolescenți, din cauza modei părului ras. Ciuperca responsabilă de pecingine, infecție care poate lăsa pete de chelie pe scalp, este larg răspândită printre frizeriile din Spania.

Academia este cea care a lansat o alertă după ce a verificat că problema medicală a apărut cu doi ani în urmă și nu a făcut altceva dcât să crească permenent. Prin urmare, numărul cazurilor este în continuă creștere pe întreg teritoriul spaniol.

Un efort de colaborare medicală, de specialitate, a făcut posibilă identificarea cauzei, mai frecventă la băieți. Și cauza este coafura la modă printre cei mai tineri. Acea coafură care necesită raderea frecventă a anumitor zone de păr din cap.

Un studiu care cuprinde 107 cazuri din Spania, relevă că infecția se transmite prin contaminarea aparatelor de ras folosite și la bărbierit. Același studiu dezvăluie că ciuperca responsabilă în cele mai multe cazuri a fost „Trychophyton tonsurans”. Leziunile apar mai mult pe ceafă și la tâmple.

„Leziunile au apărut predominant pe ceafă și în zona temporală. Acestea sunt zonele în care raderea părului se face cel mai frecvent”, a spus Leonardo Bascón, dermatolog la Serviciul de Dermatologie al Spitalului General din Granollers, citat de abc.es. El este și autorul principal al studiului. Leziunile pot fi uneori solzoase. Alteori apar cu inflamație, cu zone roșiatice și cu supurație.

Din punct de vedere medical, pecinginea este o boală contagioasă. Afectează în principal copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 12 ani. Manifestările infecției constau de obicei în mâncărime și descuamare a zonei, cu căderea părului. Uneori apare inflamație, supurație, durere sau febră.

Pentru stăvilirea acestui focar, specialiștii recomandă frizerilor o bună sterilizare a echipamentelor cu care lucrează iar copiii, părinți și bunicii lor care le fac pe plac, sunt sfătuiți să evite pe cât posibil look-ul la modă.