Pe fondul creșterii excepționale a prețurilor pentru energie ca efect al inflației, românii resimt o presiune financiară din ce în ce mai mare pe facturile de energie. Domeniul energiei se confruntă cu numeroase modificări și implementări de măsuri și reforme din partea statului, iar introducerea unui plafon la prețurile pentru energie electrică a generat îngrijorări în rândul companiilor din sector.
Companiile active în industria energetică susțin că menținerea plafonului va avea efecte negative asupra pieței și clienților, în ciuda intenției statului de a-i proteja.
Eterna problemă a plafonării prețului la energie electrică
Durata pentru care va fi menținut acest plafon la prețul energiei electrice nu este clară, dar companiile avertizează cu privire la consecințele negative ale unei prelungiri pe termen lung. Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a explicat că o astfel de măsură ar duce la întârzieri în revenirea pieței și ar afecta clienții.
Reprezentanții Federației ACUE susțin că impunerea unui plafon al prețurilor la energie electrică este neconstituțională și nu respectă regulamentele europene. Ei solicită implementarea unei formule transparente de calcul, bazată pe realitatea pieței, pentru a asigura condiții optime pentru clienți și pentru a menține o piață competitivă. Specialiștii avertizează că menținerea plafonului descurajează încheierea de contracte pe termen lung, afectând stabilitatea pieței și generând pierderi pentru furnizori.
Avertismentul specialiștilor
„Federația ACUE este profund îngrijorată de decizia menținerii plafonului pentru costul furnizorilor cu achiziția energiei electrice. Încă de la instituirea acestui plafon, ACUE a avertizat că decizia nu respectă prevederile Constituției și regulamentele europene transpuse în legislația națională. Mai mult, stabilirea unei valori de achiziție într-un mod netransparent va avea ca efect imediat reducerea tranzacțiilor cu energie electrică pe termen mediu” au explicat reprezentanții ACUE.
Decizia privind plafonarea prețurilor la energie electrică continuă să stârnească dezbateri și preocupări în industria energetică, într-un context în care costurile cresc și se pune accentul pe necesitatea unor măsuri sustenabile și transparente.
„Alocările stabilite prin mecanismul MACE, prin care furnizorii pot achiziționa energie electrică la prețul de 450 lei/kWh, nu acoperă tot necesarul pentru consumatori. Furnizorii trebuie să cumpere din piață restul de energie ca să acopere cererea clienților. Având în vedere posibilitatea ca prețul să varieze peste noul plafon stabilit la decontare, înseamnă că furnizorii trebuie să își asume, din nou, pierderi.” au explicat reprezentanții ACUE, potrivit Adevarul .
