Noua tulpină de coronavirus a ajuns și în România și a fost confirmată de laboratorul de Boli infecțioase de la Institutul Matei Balș din Capitală.
Primul caz confirmat oficial de către medici este o femeie din Giurgiu care a ajuns, duminică, la camera de gardă a Institutului Matei Balș.
După prelevarea de probe biologice rezultatele au confirmat că femeia, în vârstă de 27 de ani a fost infectată cu această nouă tulpină.
Noua tulpină este mult mai contagioasă decât coronavirusul original
Femeia are simptome ușoare și nu este internată în spital. Acum se face o anchetă epidemiologică, pentru că femeia nu a fost în străinătate și nu a călătorit în Marea Britanie. DSP încearcă să afle cu cine a intrat în contact femeia și de la cine s-ar fi putut infecta.
„Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”, a declarat, pentru B1 TV, Dr. Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Matei Balș.
„Confirmarea e de o oră – o oră și ceva. E vorba de o tânără de 27 de ani din județiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită”, a mai spus dr. Catalin Apostolescu.
Noua tulpină a coronavirusului a ajuns în 22 de state europene
Menționăm că a mai fost o suspiciune de îmbolnăvire cu această tulpină nouă, în cursul săptămânii trecure, dar probele de laborator nu au confirmat-o.
Tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă decât cea originală, dar nu produce o formă mai gravă a bolii.
Potrivit estimărilor, noua tulpină „ar putea progresiv să le înlocuiască pe celelalte aflate în circulație, cum se observă deja în Regatul Unit și din ce în ce mai mult în Danemarca”, a spus directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge.
22 de țări din Europa au înregistrat deja cazuri legate de această nouă tulpină („VOC 202012/01”), a precizat OMS.