Actual

Alertă in marina greacă! Activitați de explorare desfasurate de Ankara in Marea Egee

Alertă in marina greacă! Activitați de explorare desfasurate de Ankara in Marea Egee

Marina greacă a fost plasată în stare de alertă în urma activităților de explorare desfășurate de Ankara în Marea Egee. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a convocat mâine și vineri întâlniri cu liderii partidelor politice elene pe această temă.

Ambasadorul Greciei la Ankara a înaintat o notă de protest guvernului tuc, iar Atena a informat reprezentanţii Uniunii Europene, ai NATO şi ONU cu privire la intenţiile Ankarei în Marea Egeee.

La nota de protest a Greciei, replica Ankarei a fost că ‘ne aflăm în platforma continentală turcească’. În sprijinul Greciei au venit Uniunea Europeană şi SUA, care au declarat ilegale încercările Turciei de a exploata zona /…/ exclusivă a Greciei şi au solicitat Ankarei să pună capăt acestor provocări.

Uniunea Europeană şi-a manifestat fără rezerve solidaritatea politică cu Grecia în raport cu acţiunile ilegale ale Turciei în Mediterana de Est. Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Nabila Massrali, a declarat că Turcia lansează un mesaj greşit, subliind că Turcia, ca ţară candidată, trebuie să fie angajată în mod clar în relaţiile de bună vecinătate, acordurile internaţionale şi soluţionarea paşnică a litigiilor în conformitate cu Carta ONU şi, dacă este necesar, să apeleze la Curtea Internaţională de Justiţie.

Alertă in marina greacă! Activitați de explorare desfasurate de Ankara in Marea Egee

Uniunea Europeană a subliniat în repetate rânduri că demarcarea zonelor economice exclusive şi a platformei continentale trebuie abordată prin dialog şi negocieri de bună credinţă.

Departamentul de Stat american a intervenit spunând că SUA sunt informate în legătură cu avertismentul maritim, emis de Turcia pentru acţiuni exploratoare de hidrocarburi într-o zonă cu litigii privind demarcaţia apelor teritoriale în Mediterana de Est. ”Solicităm autorităţilor turce să suspende orice operaţiuni exploratorii, evitând să ia măsuri care ar putea escala tensiunile în regiune’ – conchide comunicatul SUA.

Insulele implicate în disputa greco-turcă fac parte din ceea ce Turcia numeşte ‘zonele gri’. Grecia, pe de altă parte, nu recunoaşte astfel de zone gri, în conformitate cu dreptul internaţional şi Tratatul de la /Alveni/, care, în opinia preşedintele turc, trebuie reconsiderat.

Atena gestionează situaţia cu prudenţă, dar, atât conducerea politică, cât şi cea militară au declarat că forţele armate ele vor riposta fără ezitare în caz că drepturile suverane ale Greciei vor fi contestate.