La granița Republicii Moldova, aproape de Nistru, la ieșirea din orașul Vadu-lui-Vodă ”tronează” de ani de zile un tanc camuflat. El, deși stă ascuns sub o prelată specială, reprezintă delimitarea dintre cele două lumi separate de numeroase motive, numai de separatișți știute. Între acest tanc și până la intrarea în Transnistria sunt mai mulți kilometri și această bucată lungă de pământ, care marchează linia roșie (acesta este punctul de plecare a zonei delimitate pentru menținerea păcii în regiune), este numită zona de pacificare. Iar aici păzesc rușii, ei se ocupă de pacea în regiunea respectivă.
Două grenade aruncate în zona de pacificare au pus pe jar regiunea transistreană
Autoritățile autoproclamate din regiunea transnistreană au transmis luni că s-au aruncat două grenade pe teritoriul unei baze militare ruse, loc denumit de separatiști ”forță de menținere a păcii”, potrivit presei ucrainene.
„Pe 5 iunie 2022, la aproximativ 5.10 a.m., două dispozitive explozive, probabil grenade RGD-5, au fost aruncate de o aeronavă (dronă) neidentificată în flota unității de rezervă a contingentului transnistrean de menținere a păcii din apropierea satului Volodymyrivka”, se arată într-un comunicat al autorităților din zona separatistă Transnistria. Anchetatorii transnistreni au catalogat incidentul ca fiind un „sabotaj”.
Se presupune că aceste grenade aveau ca țintă teritoriul parcului de vehicule al unității de rezervă din regiune. Ca și poziționare, localitatea Vladimirovca (așa o numesc moldovenii) este situată în apropiere de Tiraspol.
Aceleași surse menționează că nu s-au înregistrat pagube și nici victime. La fața locului s-au deplasat imediat specialiștii regiunii, care au efectutat primele cercetări și au ridicat fragmente de dispozitive explozive. În prezent, măsurile de anchetă și operaționale necesare continuă pe cazul dat.
Cum au escaladat evenimentele
Situația în regiunea transnistreană a început să se tensioneze la finalul lunii aprilie, când autoritățile de acolo au anunțat că sediul unui așa-zis minister și două antene de telecomunicații au fost lovite, sursa atacurilor fiind teritoriul ucrainean. Kievul a răspuns imediat, spunând, la acea vreme, că este vorba despre o operaţiune „sub steag fals” a Moscovei, care urmărește să dea vina pe Ucraina. De altfel, Ucraina a acuzat Rusia, în nenumărate rânduri, că se pregăteşte să lanseze o ofensivă împotriva Republicii Moldova.
În Transnistria se află actualmente 14 mii de oameni înarmați, mai mult decât dublul Armatei Republicii Moldova, deoarece statistica oficială arată că această țară vecină cu noi are o armată de puțin peste șase mii de oameni.
Foto: Pixsell