În utimele zile, toată lumea este îngrijorată de strarea centralei nucleare de la Zaporojie. Din acest motiv și ONU a decis să se reunească de urgență, pentru a evalua situația din Ucraina.
Alertă de gradul zero: ONU se întrunește de urgență pentru a discuta despre centrala nucleară de la Zaporojie
Consiliul de Securitate al ONU a decis organizarea unei şedinte de urgenţă, astăzi, 11 august, pentru a discuta despre situaţia centralei nucleare de la Zaporojie.
Centrala nucleară de la Zaporojie a devenit subiectul central și al discuţiilor de la ONU, după ce Kievul şi Moscova au început să se acuze reciproc că au bombardat-o, potivit media. Prima măsură a ONU a fost luată imediat după lansarea acuzațiilor lansate în spațiul public a celor două state: Organismul de supraveghere nuclear al ONU a cerut ”încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și a avertizat despre un „risc foarte real de dezastru nuclear”.
Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), s-a arătat, zilele trecute, „extrem de îngrijorat” de rapoartele privind bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie.
Îngrijorarea a apărut în momentul în care Ucraina a declarat că părți ale instalației au fost „grav avariate” de atacurile militare rusești. Pe acest fond are loc și întâlnirea fixată în regim de extremă urgență pentru Europa, dar și întreaga lume.
Se pare că terenul de luptă s-a mutat în regiunea și așa afectată de scurgerile radioactive din trecut. Astfel, în noaptea de marţi spre miercuri a avut loc bombardamente în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare centrală din Europa. Cel puţin 14 persoane au murit în urma acestor bombardamente.
Opinii și îngrijorări
Anterior, o sursă apropiată preşedinţiei Consiliului de Securitate a declarat că reuniunea este fixată pentru data de 11 august, la ora locală 15:00, potrivit Digi24.
Conform unei alte surse de la sediul ONU din New York, reprezentanţii celor 15 ţări au confirmat că se vor reuni joi după-amiază la cererea Rusiei, care dispune de drept de veto, la fel ca ceilalţi patru participanţi permanenţi (SUA, China, Franţa, Regatul Unit).
Foto: arhiva