Alergiile oculare de primavara. Primăvara este anotimpul care pune la grea încercare ochii persoanelor alergice. Polenul vinovat de alergiile de primăvară nu provoacă doar simptome respiratorii, ci și oculare.
Aproape 75% dintre persoanele alergice la polen prezintă și manifestări alergice oculare sau conjunctivită alergică. Iată care sunt cauzele și simptomele acestei afecțiuni și ce măsuri de prevenție și tratament sunt disponibile.
Cum se manifestă conjunctivita alergică?
Conjunctivita alergică se distinge prin următoarele simptome:
- înroșirea ochilor;
- senzații de arsură și uscăciune oculară;
- pleoape umflate;
- lipirea pleoapelor în timpul somnului;
- lăcrimare abundentă;
- mâncărime oculară;
- intoleranță la lumină (fotofobie).
Uneori, aceste manifestări pot fi atât de intense încât îți pot întrerupe activitățile de rutină. Nu numai că îți pot afecta viața personală, dar și pe cea profesională, mai ales dacă ai o profesie care presupune deplasări sau mult timp petrecut în exterior. Însă chiar și la birou dacă lucrezi, îți va fi destul de greu să lucrezi la calculator.
Alergiile oculare se asociază adesea și cu simptome de rinită alergică: strănuturi în salve, scurgeri nazale, nas înfundat. Toate acestea provoacă și cearcăne proeminente, oboseală, iritabilitate, depresie. Atât conjunctivita, cât și rinita alergică nu sunt boli contagioase, deci nu se pot transmite de la o persoană la alta.
Simptomele debutează în momentul expunerii la polenurile față de care prezinți sensibilitate și se pot ameliora pe măsură ce aplici măsurile de prevenire și tratament recomandate de medicul oftalmolog. După dispariția alergenului, simptomele vor dispărea. Alergia oculară nu se vindecă, ci este o boală sezonieră, care poate reapărea periodic. Sezonul alergiilor debutează încă de la mijlocul lunii februarie și se încheie toamna târziu după ce dispare ambrozia.
Cauze și factori de risc
Conjunctivita alergică este o reacție de hipersensibilitate a ochilor ce apare în momentul în care anumite particule alergene intră în contact cu mucoasa oculară. Alergiile oculare pot fi declanșate de următoarele tipuri de alergeni:
- polen – produs de ierburi (graminee), copaci, flori;
- praf, acarieni, mucegai, puf, fire de păr și salivă de la animale de companie;
- substanțe din cosmetice, parfum;
- poluare, fum de țigară.
Persoanele predispuse la reacții alergice oculare sunt cele care prezintă:
- teren atopic – predispoziție genetică la alergii care se manifestă din copilărie (dermatită atopică, alergii alimentare, astm);
- unele boli oculare cronice – sindrom de ochi uscat, cataracta, keratoconus, glaucom, daltonism;
deficiențe imunitare.
Soluții de tratament
Primul pas în tratamentul conjunctivitei alergice este adresarea catre un medic oftalmolog. Autodiagnosticul și autotratamentul trebuie evitate, deoarece există riscul apariției unor complicații cauzate de tratament necorespunzător, mai ales când este vorba despre aplicarea pe o zonă atât de sensibilă cum este suprafața ochiului.
Așa ca mergi la medic pentru diagnostic și identificarea factorilor la care dezvolți alergie. Ți se pot recomanda teste alergologice, teste imunologice, analize de sânge, control oftalmologic amănunțit. În funcție de rezultate, medicul specialist poate recomanda:
- picături oculare lubrifiante (lacrimi artificiale) – ajută la eliminarea alergenilor de pe suprafața ochiului și la reducerea senzației de ochi uscat;
- picături oculare decongestionante – ajută la combaterea înroșirii (eritem) și lăcrimării;
- picături cu antihistaminice – ajută la reducerea mâncărimii (prurit);
- ser fiziologic pentru curățarea ochilor cu comprese sterile, dimineața și seara;
corticosteroizi – se administrează doar în cazuri severe, pentru perioade scurte, sub strictă supraveghere medicală.
Tratamentul este simptomatic, din păcate, nu există un medicament care să vindece alergia. Cea mai bună soluție de protecție este evitarea alergenilor și luarea unor măsuri care să limiteze expunerea la polen.
Sfaturi pentru prevenirea alergiilor oculare
În cazul conjunctivitei alergice sezoniere, prevenirea totală a alergenului este aproape imposibilă. Particulele de polen sunt microscopice și pot călători kilometri întregi pe calea aerului, fiind purtate de vânt oriunde. Suprafața ochiului poate intra în contact cu aceste particule indiferent dacă stai în casă, la birou, în mașină sau ieși afară.
Totuși, pentru a evita reacții alergice severe, medicii oftalmologi recomandă o serie de măsuri pentru protecția oculară primăvara.
- Evită aerisirea încăperilor în intervalul orar cuprins între 5.00 și 10.00 dimineața, când cantitatea de polen din aer atinge cele mai mari cote. Aerisește camerele seara târziu și evită să stai acolo cât timp e fereastra deschisă.
- Evită plimbările în aer liber sau sporturile în parcuri când bate vântul.
- Poartă ochelari de soare sau lentile de contact de protecție în sezonul alergiilor.
- În cazul în care apare disconfortul ocular, evită atingerea/scărpinarea ochilor. Această mișcare nu va face decât să irite ochii și mai tare.
- Imediat ce ajungi acasă îndepărtează hainele de stradă, spală-ți mâinile și fața, eventual și părul.
- Păstrează igiena riguroasă în locuință și nu sta cu ferestrele deschise toată ziua în sezonul alergic.
- Gecile, paltoanele, sacourile (care nu pot fi spălate după fiecare purtare) nu trebuie ținute în dormitor, ci într-un dulap închis din hol sau balcon. Nu uita să le scuturi și să le aerisești de fiecare dată când ajungi acasă.
- Ai grijă ca aerul condiționat de acasă sau din mașină să fie prevăzut cu filtre de polen.