Lifestyle

Alergia la ambrozie poate fi devastatoare. Cum ne ferim de ea?

Alergia la ambrozie poate fi devastatoare. Cum ne ferim de ea?

Ambrozia este unul dintre cei mai puternici alergeni. Chiar dacă mulți oameni acuză simptome încă din perioada primăverii, acum ne aflăm la apogeul înfloririi ei. Și, din păcate, zonele mai calde prevăd un sezon extins până prin octombrie pentru polenul de ambrozie.

În plus, vântul puternic și ploaia creează o mai mare capacitate de răspândire a polenului, ceea ce este un coșmar pentru persoanele cu alergii. Cu atât mai mult cu cât în momentul de față, România se confruntă cu o vreme oscilantă și caracterizată de instabilitate atmosferică.

Ce este de făcut?

Persoanele care se știu sensibile la acest alergen trebuie să se adăpostească în momentul în care vântul puternic își intră în drepturi. Pe de altă parte, ploaia poate să ducă la disiparea polenului, așa că vă puteți plimba liniștitiți după ploaie.

Un alt lucru care mai poate fi făcut, atunci când stați în casă, este acela de a filtra aerul cu ajutorul unui aparat de climă. În plus, dacă sunteți o persoană activă fizic, vă recomandăm exercițiile făcute în interior; în aer liber, este de preferat să vă antrenați seara.

În afara acestui proces de prevenție și evitare, nu există „formule magice”. Totuși, dacă acuzați în continuare următoarele simptome: strănut, lăcrimare, nas înfundat, cefalee, ochi iritați, mâncărime în gât și la nivelul ochilor, cel mai bine este să mergeți la medic, informează Realitatea.

Cum se tratează această alergie?

De regulă, medicul alergolog vă va prescrie antihistaminice și antiinflamatoare. Acestea reprezintă o formulă de tratament simptomatic – alergia însăși nu poate fi eliminată, deși este posibil ca ea să varieze în intensitate de-a lungul anilor și, desigur, condiționat și de mediul în care locuiți.

Cereți asistență medicală de urgență în cazul în care simtpomele se agravează. Manifestările agravate ale alergiei la ambrozie includ respirația șuierătoare și accesele de tuse. Cel mai înalt punct al alergiei, care poate să pericliteze viața și necesită îngrijiri imediate, este șocul anafilactic. Acesta debutează brusc și duce la blocarea căilor respiratorii. În plus, sistemul vascular poate să cedeze în cazul unui astfel de șoc, dacă este lăsat netratat.

În România, peste 480.000 de oameni se confruntă cu această alergie. Cei mai mulți dintre ei acuză simptome de rinoconjunctivită, ceea ce în timp degenerează în astm. Așadar, este necesară o cât mai mare protecție în fața polenului de ambrozie, mai ales acum, când se răspândește fantastic, în special în zonele care sunt de mult timp sub avertizări de vânt puternic și temperaturi ridicate.