Anul viitor vor avea loc așa-zisele alegeri prezidențiale în Rusia. Cea mai mare surpriză este faptul că Putin are un contracandidat. O anumită persoană dorește să se lupte pentru putere în țara rusă. Ekaterina Duntsova crede că vârsta, sexul și lipsa de experiență în politica de la Kremlin ar putea deveni unele dintre cele mai mari atuuri ale sale. Dar ea se confruntă cu un drum lung și plin de provocări până la scrutinul electoral.
Președintele Vladimir Putin nu și-a anunțat încă oficial planurile de a candida la alegerile de anul viitor. Dar ar putea avea deja un potențial concurent. Este vorba despre Ekaterinei Duntsova, o jurnalistă din regiunea Tver, care și-a anunțat săptămâna trecută candidatura la președinție.
Alegerile prezidențiale din Rusia
„De ce am luat această decizie? Îmi iubesc țara noastră, vreau ca Rusia să fie un stat prosper, democratic și pașnic. Dar, în acest moment, țara noastră se îndreaptă într-o direcție complet diferită. Înțeleg că mulți în acest moment vor să aștepte… dar trebuie să acționăm… Să încercăm măcar! Să încercăm să câștigăm aceste alegeri!”, a declarat Duntsova în anunțul postat joi pe rețelele de socializare.
În vârstă de 40 de ani, femeia este mamă singură a trei copii, fără experiență anterioară în politica la nivel federal din Rusia. De asemenea, nu are afiliere la niciun partid politic. Duntsova pare a fi un candidat improbabil pentru postul controlat de Putin, acum în vârstă de 71 de ani, de peste două decenii.
Cele mai mari atuuri
Dar jurnalista crede că vârsta, sexul și lipsa de experiență în politică ar putea deveni unele dintre cele mai mari atuuri ale sale. Într-o cursă care va fi probabil dominată de bărbați mai în vârstă. Care au petrecut decenii lucrând în umbra Kremlinului. „Sunt diferită prin faptul că sunt mai mult imersată în discursul politic local, în probleme de guvernare locală. Este important pentru mine că trăiesc la fel ca majoritatea oamenilor din această țară. Toate grijile și problemele lor îmi sunt aproape și dragi.” a declarat Duntsova pentru The Moscow Times.
Cu toate acestea, în calitate de candidat independent cu o agendă pro-pacea, Duntsova se va confrunta probabil cu o serie de provocări pe drumul spre a-și asigura locul în cursa prezidențială. Legislația electorală rusă cere mai întâi ca candidatura lui Duntsova să fie susținută de un grup de interese special format din 500 de persoane. Care trebuie să se adune într-un singur loc pentru a-și susține candidatul.
Provocări în cursa prezidențială
Echipa lui Duntsova intenționează să organizeze reuniunea la Moscova. Dar nu exclude ca aceasta să fie desființată de autorități, a declarat ea pentru The Moscow Times. „Înțelegem foarte bine ce s-ar putea întâmpla. Dacă nu vom reuși să ne adunăm din prima încercare, vom încerca a doua oară și așa mai departe.”, a explicat Duntsova. După ce va avea loc colectarea, Duntsova trebuie să strângă 300.000 de semnături unice de alegători. Din cel puțin 40 de regiuni ale Rusiei și să prezinte lista Comisiei Electorale Centrale pentru examinare.
„Am deja mai multe persoane care mi-au spus că sunt pregătite să ajute la stabilirea sediilor în diferite orașe. Unii dintre primii au fost oamenii din Krasnoyarsk, orașul în care m-am născut, și sunt deosebit de fericită de acest lucru.”, a declarat Duntsova într-un interviu telefonic.
Opoziția liberală din Rusia
Opoziția liberală din Rusia, care se află aproape în întregime în exil, nu a elaborat încă o strategie unică pentru primele alegeri prezidențiale din timpul războiului din această țară. În timp ce unii consideră că un singur candidat ar trebui să reprezinte mișcarea fracturată, alții susțin boicotarea totală a votului.
Duntsova, o persoană aparent străină de curentul principal al mișcării anti-Putin, nu susține niciuna dintre aceste tabere. Sperând în schimb că mai mulți candidați independenți se vor alătura cursei și își vor mobiliza susținătorii să vină la vot, conform The Moscow Times .