Partidul Social democrat a anunțat că ar vrea comasarea alegerilor din 2024, potrivit unor surse politice citate de România TV. Anunțul vine în contextul în care și PNL anunța la început de ianuarie o dorință asemănătoare. În prezent există o serie de discuții importante în coaliția de guvernare, după ce ultimele sondaje arată că cele mai importante partide din România au scăzut în preferințele oamenilor în ultimele luni.
Astfel, PSD solicită comasarea alegerilor din 2024, după ce partidele aflate la guvernare au consemnat ușoare scăderi în sondaje, susțin surse politice.
Scenarii posibile privind alegerile din 2024
În prezent, pe masa alianței de guvernare au fost repuse două scenarii importante. Unul dintre ele se referă la comasarea alegerilor locale cu alegerile parlamentare, iar cel de-al doilea scenariu se referă la comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale, în ideea în care în anul 2024 în România vom avea toate tipurile de alegeri, transmite România TV.
Totuși, până la o decizie clară privind comasare alegerilor, calendar politic pentru anul de grație 2024 se prezintă astfel: alegerile europarlamentare sunt programate pentru luna iunie 2024, alegerile locale în luna septembrie, iar alegerile parlamentare şi prezidențiale sunt programate, ca de obicei, în luna noiembrie.
Scăderile din sondaje, motivul comasării
Decizia privind comasarea are atât implicații de cost, în ideea în care comasarea alegerilor ar reduce costurile de organizare, însă principalul motiv se referă la faptul că cele mai recente informații arată o scădere în sondaje a preferințelor românilor pentru partidele aflate în prezent la guvernare, PSD și PNL.
Astfel, într-un sondaj de opinie realizat la nivel național de INSCOP Research, la comanda Partidului Național Liberal, cu date culese în perioada 5 -19 februarie 2023, arată o situație complicată în politica românească. Metoda de cercetare folosită a fost interviul prin intermediul chestionarului, iar 3.000 de persoane au fost alese în mod aleatoriu pentru a participa la acest sondaj.
Cum arată cel mai recent sondaj din România
Conform rezultatelor, PSD păstrează primul loc în ierarhia partidelor, cu 31%, un procent similar celor din cercetările realizate la sfârșitul anului trecut. Ierarhia primelor patru partide este completată de USR, și el stabilizat la un scor de 11% din preferințele electoratului. Niciun alt partid nu trece pragul electoral de 5% în acest sondaj, deși UDMR se află aproape, cu 4,6%. Partidele create recent (Forța Dreptei, desprinsă din PNL, respectiv REPER, desprins din USR) nu au reușit să convingă alegătorii, înregistrând fiecare sub 1% din intențiile electoratului decis să voteze și care a exprimat o opțiune de vot.
De asemenea, liberalii câștigă puțin peste 2% comparativ cu luna decembrie. AUR are o tendință de creștere și de la 18,1% a crescut la 18,2% în februarie. În același timp, USR crește de la 10,9% în decembrie la 11,2% în luna februarie. Astfel, conform sondajului, cifrele arată astfel: PSD – 31,7% PNL – 22,3% AUR – 18,2% USR – 11,2%. În același timp, conform sursei citate, surse din PNL interpretează rezultatele cercetării sociologice drept o confirmare a faptului că „politica non-conflictuală a partidului” a dat rezultate.
Totuși, partidul AUR spune că rezultatele nu reflectă realitatea.
„Potrivit celui mai recent sondaj INSCOP, realizat la comanda liberalilor, dintre cei care sigur ar vota, 31,7 la sută ar alege candidaţii PSD, 22,3 % pe cei ai PNL, cu 2% mai mult decât în precedentul sondaj, iar 18,2 % ar opta pentru AUR. Sondajul cumpărat de PNL nu ar corespunde în realitate cu aceste cifre deoarece liberalii se duc vertiginos spre 10% din cauza politicii dezastruoase a guvernării Ciucă. Deși recunosc că AUR este în creștere nimeni nu vorbește de faptul că PSD a scăzut la 28%, iar AUR îi suflă în ceafă din cauza gafelor repetate comise de guvernarea PSD/PNL”, susțin cei de la AUR.