International

Alegeri cu miză mare în Turcia. Cine cu cine și care sunt șansele. Analiza lui Dan Dungaciu

steag-turcia-turkey, sursa foto pouted.ro
Foto: pouted.ro

Turcia este în fierbere. Astăzi au loc alegeri și, după ce, vreme de mai bine de două decenii, președintele Erdogan a fost neînvins în alegeri, acum sondajele îl plasează într-o cursă foarte strânsă cu rivalul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu. Sunt mulți cei care susțin că e greu de crezut că politicianul care a condus Turcia cu o mână de fier își va recunoaște cu grație înfrângerea și se va retrage în liniște din funcție.

Turcia anului 1950 – 21 de milioane populație. Astăzi, peste 86 de milioane, dintre care 64 de milioane au drept de vot pentru alegerile de duminica viitoare, peste două zile. Din datele furnizate de Ankara, peste 1,7 milioane au și votat – cei de peste hotare, mai mult decât data trecută. Ce se află în joc? Președinția Turciei și Parlamentul.

Cei doi candidați

Recep Tayyip Erdoğan – două decenii anterior a mai fost un deceniu premier și înainte primar al Istanbulului, deci le știe pe toate, inclusiv fondator al partidului pe care s-a sprijinit până acum Partidul Justiției și Dezvoltării AKP.

Candidatul opoziției cel mai bine plasat și foarte bine plasat, Kemal Kılıçdaroğlu, este social-democrat, este liderul Partidului Republican al Poporului, dar acum candidează într-o alianță de șase formațiuni şi toată lumea spune că are șanse să-l detroneze pe Erdogan după două decenii.

Dincolo, la Parlament, mai bine plasat din toate datele de până acum este partidul președintelui Erdogan.

Ce spune profesorul  Dan Dungaciu

Dan Dungaciu: ”În general am aflat puține despre politicienii turci, pentru că, explicit sau nu, cam toți se aflau în umbra președintelui Erdoğan. Președintele Erdoğan, ca să zic așa, acoperă Turcia de ani buni, reușește să devină figura centrală. Din această perspectivă, singura comparație care se poate face cu președintele Erdoğan este doar prin rapel Kemal Atatürk, fondatorul Turciei. Momentul fondării Republicii Turce este acum 100 de ani. Deci, altminteri spus aceste alegeri pe care le discutăm astăzi sunt cele care vor fixa conducerea Turciei la centenarul aceste republici. Şi simbolic, dincolo de cele două personaje în sine, simbolic este cine va fi președinte, inclusiv din perspectiva fondatorului Turciei, Kemal Atatürk, care a pus bazele unei Turci laice, unei Turci seculare după chipul și asemănarea Occidentului, Iar Erdoğan este într-un fel replica pe care a dat-o cealaltă jumătate a Turciei, adică Turcia mai religioasă, mai tradiționalistă, mai puțin occidental”.

”Deci, din această perspectivă se luptă și două viziuni asupra ceea ce înseamnă Turcia, asupra a ce va fi Turcia, cum va arăta Turcia de aici încolo, într-o simbolistică care, repet, depășește semnificația oricăror alte alegeri. Şi din punctul acesta de vedere, Gandhi Kemal – Gandhi este porecla contracandidatului președintelui Erdoğan, pentru că și arată într-un fel asemănător cu celebrul personaj, pentru că este opusul aproape radical al președintelui Erdoğan, o figură politică care se evidențiază, cum bine ați sugerat, prin contrast, un politician care a reușit fără multe șanse inițial să devină liderul opoziției, liderul peste cele șase partide și care încearcă să-l învingă pe Erdoğan la 100 de ani de când Kemal Atatürk a vrut să fac o Turcie care în viziunea fondatorului părintelui turcilor nu ar fi trebuit să producă politicieni precum domnul Erdoğan. Deci, din punctul acesta de vedere, Gandhi Kemal are o misiune aproape istorică”, mai spune Dungaciu.