Social

Alege să reciclezi! ”Recycling is a choice! Save it or waste it”

Alege să reciclezi! ”Recycling is a choice! Save it or waste it”

Asociația non-profit Environ a demarat o campanie pe care a numit-o ,,Recycling is a choice! Save it or waste it” care are ca scop informarea oamenilor cu privire la impactul poluării cu deșeuri electrice și efectele reciclării.

Pornind de la ideea potrivit căreia suntem constant puși în situația de a face alegeri și de a opta astfel pentru anumite variante în detrimentul altora, campania ,,Recycling is a choice! Save it or waste it!” își propune să transmită un mesaj privind importanța modului în care tratăm deșeurile, arătând că există întotdeauna cel puțin două căi prin care putem face lucrurile.

Campania se desfășoară în perioada 25 august – 31 septembrie în cadrul proiectului Roaba de Cultură din Parcul Mihai I (Herăstrău) din București, unde a fost amplasat un tunel în care sunt expuse 5 deșeuri electrice într-un context în care se încearcă o redare a impactului asupra mediului atunci când sunt aruncate la gunoi și, în oglindă, 5 produse rezultate din reciclarea respectivelor deșeuri. Cei care vizitează tunelul sunt astfel puși față în față cu consecințele alegerilor pe care le fac: atunci când aruncă întâmplător deșeurile electrice și poluează mediul, apa, aerul și solul sau când, dimpotrivă, aleg să recicleze și astfel contribuie la economisirea de resurse naturale prin recuperarea materiilor prime secundare care pot fi refolosite la fabricarea altor produse.

Proiectul ”Recycling is a choice! Save it or waste it!” se desfășoară și în mediul online unde a fost creată o ramă pentru fotografia de profil pe Facebook care poate fi preluată de toți cei care împărtășesc aceeași viziune asupra reciclării, reprezentând un apel la conștientizare într-o lume sufocată de deșeuri de tot felul.

În anul 2019 au fost generate 53 de milioane de tone de deșeuri electrice la nivel mondial, dintre care doar 17% din cantitatea totală au fost reciclate conform standardelor oficiale. Aest fapt duce automat la o risipă de resurse naturale, energie apă și în același timp prezintă o amenințare la adresa sănătății umane și a mediului înconjurător.

 

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.