Înțepăturile de albine sunt extrem de periculoase. Pot duce la deces, în cazul în care nu se intervine corect şi în timp rapid. Acest lucru s-a întâmplat cu un bărbat din Focșani a fost înţepat de albine, într-o comună din judeţul Vrancea, unde se deplasase pentru a deprinde cunoştinţe despre apicultură. Din nefericire, apicultorl de 60 de ani a decedat în urma unui șoc anafilactic.
Este vorba despre Marin Vasile, un celebru afacerist din Focșani. Bărbatul purta echipament de protecție, însă ar fi fost înțepat de albine în zona picioarelor, unde nu era protejat, și a făcut șoc anafilactic.
„Poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Dumitreşti au fost sesizaţi prin apel 112 despre faptul că o persoană a fost înţepată de albine, fiind în stare de inconştienţă. Din primele cercetări efectuate de poliţişti, a reieşit faptul că bărbatul de 60 de ani, din municipiul Focşani, venise în localitatea Chiojdeni pentru a deprinde cunoştinţe despre apicultură. La faţa locului s-a deplasat şi un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă Vrancea care, în urma efectuării manevrelor de resuscitare, a constatat decesul persoanei. Cu ocazia cercetării la faţa locului şi examinării vizuale a cadavrului s-a constatat că nu prezintă leziuni pe corp, iar cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Vrancea în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei decesului”, se arată într-un comunicat al IPJ Vrancea.
Albina nu atacă daca nu este agresată. Aşadar nu le provocaţi!
Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru spune că pericolul poate fi evitat dacă se acţionează corect, după înţepătură.
Medicul Ciuhodaru prezintă o serie de recomandări care vă pot salva viaţa:
1. Albina nu atacă daca nu este agresată. Aşadar nu le provocaţi!
2. Albinele devin agitate şi pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.
3. Albinele nu tolerează mirosul de transpiraţie şi alcool dar sunt atrase de parfumurile florale.
4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.
5. După înţepătura albina lasă acul în ţesuturi la locul înţepăturii. Viespea poate înţepa de mai multe ori în mai multe locuri şi nu lasă ac.
6. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina şi fosfolipaza A) şi poate provoca reacţii alergice.
7. Dacă aţi fost înţepat, există trei posibilităţi:
a) nici o reacţie (la prima înţepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanşarea reacţiei alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, aşa cum se întâmplă la apicultori);
b) reacţie inflamatorie uşoară/moderată- locală (strict în jurul înţepăturii) sau locoregională( la distanţă de locul înţepăturii, dar doar până la articulaţia situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;
c) reacţie sistemică (Edem Quincke sau şoc anafilactic), cu apariţie extrem de rapidă (minute) după întepătura şi evoluţie potenţial letală.
8. Pentru tratamentul reacţiilor uşoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înţepăturii şi aplicarea de gheaţă local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.
9. În reacţiile severe adrenalina e regina (şi dozele mari de corticosteroizi).
10. 1 fiolă de adreanalină administrată sublingual poate fi soluţia salvatoare. Reţineţi: Nu purtaţi culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu). Nu folosiţi produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esenţe dulci, fructate şi vanilate). Nu consumaţi în aer liber alimente şi sucuri dulci, alcool sau legume şi fructe. Dacă sunteţi alergic (mai ales la înţepătura de albină şi viespe) trebuie să aveţi ( mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă. Învăţaţi să folosiţi (dumneavoastră şi anturajul) adrenalina autoinjectabilă.