Social

Alba neagra cu viața românilor. Medicii din România se sucesc după cum bate vântul

Alba neagra cu viața românilor. Medicii din România se sucesc după cum bate vântul

Descoperit în anii ’70, Ivermectina este, în esență, un antiparazit folosit cu succes la vindecarea unor boli parazitare grave dar şi pentru tratamentul păduchilor. 

Despre utilizarea acestui medicament înb tratarea bolnavilor de COVID au fost numeroase avertismente din partea unor medici români.

De dau și medicii după cum bate vântul

Dacă ieri Colegiul Medicilor și Colegiul Medicilor Veterninari anunțau că folosirea Ivermectinei poate avea efecte secundare grave, astăzi, după ce Slovacia a aprobat medicamentul, acesta a devenit brusc unul bun, care nu mai produce reacții adverse grave.

„E o decizie logică ce s-a întâmplat în Slovacia. S-a făcut un pas important şi în România în acest sens. Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii l-au avizat favorabil pentru a fi folosit uman în studiile clinice şi urmează să vină cu avizul şi Agenţia Naţională a Medicamentului. Dacă este sigur va putea fi folosit ulterior. În Europa era folosit ca deparazitar.

Sunt şanse mari ca acest medicament să fie folosit şi la noi pentru tratarea COVID. Vorbim de un efect antiviral. Medicamentele antivirale au ca rol împiedicarea virusului de a intra în celule umane. Va împiedica îmbolnăvirea. Poate fi folosit şi în cazurile grave. Eficienţa maximă este atunci când e luată încă de la primele simptome. Nu ştiu dacă vorbim de zile până la aprobarea pentru tratarea COVID. Probabil va fi un interval scurt dacă lucrurile se vor mişca la nivel european”, a explicat Adrian Marinescu, medic la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București.

Ce spunea doctorul Marinescu în urmă cu două zile

Medicul Adrian Marinescu a mai spus, referindu-se la ivermectina, că în România, funcţionează automedicaţia.

„Nu spune nimeni că ivermectină nu este utilă sau nu va putea fi utilă atunci când va trece nişte etape clare de autorizare. Până la urmă sunt nişte date în SUA, dar ce îmi dau seama în acest moment este că în România, automedicaţia funcţionează.

Ne aducem aminte şi când tratam răcelile cu antibiotice şi în general românii luau antibiotice fără prescripţie. Este clar că acest medicament (n.r. ivermectina) nu este dat cu o prescripţie medicală. Faptul că există nişte date în unele studii clinice care sunt în derulare nu are nicio legătură cu faptul că ar trebui să şi luăm în momentul de faţă medicamentul. Experienţa din Statele Unite este importantă.

Sunt nişte date mai mult decât îmbucurătoare, este evident, doar că sunt nişte paşi prin care trebuie să trecem, iar în SUA, aceşti paşi au fost trecuţi. Este adevărat, făcuţi pe repede înainte, dar acolo vorbim de uz uman. Şi în Europa sunt câteva ţări care au aprobat şi până la urmă nu va fi greu să existe o autorizare pentru varianta pentru uz uman, dar hai să facem lucrurile la nivel de paşi concreţi, nu o automedicaţie şi o prescripţie medicală care ar putea să ne facă rău”, a afirmat Adrian Marinescu.

Conform unui studiu publicat de Biblioteca Națională de Medicină a SUA, cea mai mare bibliotecă medicală din Statele Unite, povestea Ivermectinei începe la mijlocul anilor 70, când în urma cercetărilor unui japonez – Satoshi Omura și ale unui american – William C. Campbell – s-a constatat că acest medicament este foarte eficient în tratarea mai multor paraziți, atât la oameni, cât și la animale.