Guvernanții României mențin eforturile de a susține populația cu venituri reduse în fața provocărilor financiare. Această tendință a devenit mai evidentă în ultimii doi ani, începând cu pandemia. COVID a dus la pierderea locurilor de muncă sau la reducerea salariilor pentru mulți români. Conflictul militar din Ucraina a adăugat încă o presiune asupra bugetului familiilor, odată cu creșterea prețurilor la nivel național. Însă, ajutorul pentru încălzire nu va mai fi acordat.
Cu toate acestea, România nu este singura țară care adoptă astfel de măsuri pentru a sprijini cetățenii aflați în situații dificile.
Ajutrorul pentru încălzire nu va mai fi acordat
Austria, de exemplu, a anunțat că în 2024 va acorda ajutoare în valoare de 600 de euro. Banii se dau pentru a ajuta cetățenii să facă față costurilor ridicate de trai.
În Austria, creșterea semnificativă a prețurilor la căldură din 2022 a determinat mulți cetățeni să solicite ajutoare pentru plata facturilor la încălzire. Pentru a primi aceste subvenții, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Cetățenii care solicită acest ajutor trebuie să aiba venitul 1.390 de euro net pentru persoane singure sau 1.820 de euro net per persoană pentru cupluri. Familii cu copii beneficiază de o limită majorată.
În contrast, în România, în 2024, lista beneficiarilor de ajutor guvernamental se reduce. Programul „Sprijin pentru România” continuă, oferind românilor 250 de lei o dată la două luni. Cu toate acestea, începând din primăvară, ajutorul de încălzire în valoare de 1.400 de lei nu va mai fi acordat. Acest lucru reprezintă o schimbare semnificativă în politica de sprijin acordată populației vulnerabile.
„Acest tip de sprijin va continua și în 2024 (voucherele de alimente – n.r.), la fel şi pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune. Este acel ajutor pe care l am l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 lei o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la România TV.
„Ajutorul pentru încălzire nu este gestionat de MIPE, voucherele de energie au fost prelungite până în 31/03/2024”, a precizat Adrian Câciu, adăugând că „am prelungit valabilitatea până la 31 martie 2024, așa cum anunțasem, am formalizat această măsură, astfel încât beneficiarii, gospodăriile vulnerabile, să poată să plătească facturile la energie cu aceste vouchere până la 31 martie 2024. Termenul inițial era 31 decembrie 2023”, potrivit romaniatv.net.