Guvern va acorda un ajutor financiar tinerii care vor să devină părinţi, dar nu pot din cauza infertilităţii. Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Familiei, Gabriela Firea după aprobarea în şedinţa de Guvern a proiectului. Ajutăm fiecare cuplu sau femeie singură cu 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor pentru obţinerea unei sarcini, a declarat Gabriela Firea, adăugând că îşi propune decontarea a 10.000 de proceduri pe an, la nivel naţional, începând cu 1 ianuarie 2023, iar pentru acest an sunt fondurile necesare pentru decontarea a 2.500 de proceduri.
Ajutor financiar pentru tinerii care vor să devină părinţi, dar nu pot din cauza infertilităţii! Câţi bani decontează Guvernul
„Mă bucur să vă dau o veste importantă: a fost aprobat ajutorul financiar pentru tinerii care vor să devină părinţi, dar nu pot din cauza infertilităţii! Ajutăm fiecare cuplu sau femeie singură cu 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor pentru obţinerea unei sarcini. Până la finalul anului avem fonduri pentru 2.500 de proceduri, iar de anul viitor decontăm 10.000!”, a declarat Firea.
Gabriela Firea arată că ”până aici a fost un drum complex, uneori mai lung decât şi-ar fi dorit”.
”Am reuşit împreună şi le mulţumesc pentru implicare vicepremierului Sorin Grindeanu, ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila. (…) Mă bucur că pentru acest proiect a existat consens în coaliţia de guvernare. Am avut susţinere politică din partea preşedintelui PSD şi a Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, dar şi din partea preşedintelui PNL, premierul Nicolae Ciucă. De asemenea, nu vă ascund, Preşedintele României Klaus Iohannis a susţinut acest proiect din prima clipă”, a mai spus Firea.
„România trece printr-o criză demografică fără precedent”
Ministrul arată că România trece printr-o criză demografică fără precedent, iar anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimul secol, sub 180.000.
”Anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimul secol, sub 180.000. Anul 2022 se anunţă la fel de rău, în primele cinci luni fiind deja cu 20% mai puţine naşteri. Trebuie să punem cu toţii umărul la a opri acest declin în care am intrat. Cu ajutorul colegilor din Ministerul Muncii, am gândit un program social pentru a veni în sprijinul tinerilor care nu pot deveni părinţi cu un ajutor financiar pentru achitarea cheltuielilor procedurilor de fertilizare in vitro. Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 şi 45 de ani. Creşterea vârstei vine în urma discuţiilor cu specialişti în obstetrică-ginecologie, cu organizaţiile importante din domeniul infertilităţii şi la solicitarea a sute de femei”, spune ea.
„Pentru fiecare procedură se decontează maximum 15.000 de lei”
Potrivit Gabrielei Firea, pentru fiecare procedură desfăşurată într-o unitate sanitară autorizată de pe teritoriul României se decontează maximum 15.000 de lei. În plus, acest ajutor poate fi oferit doar pentru maximum trei proceduri în fiecare an, doar dacă există indicaţia specialistului în domeniul infertilităţii.
”Ne propunem decontarea a 10.000 de proceduri pe an, la nivel naţional, începând cu 1 ianuarie 2023. Pentru acest an, avem fondurile necesare pentru decontarea a 2.500 de proceduri. Avem experienţa programului pe care l-am derulat în Bucureşti, în mandatul de primar general. S-au născut peste 500 de copii şi alte câteva sute de sarcini sunt în evoluţie. Din păcate, actuala conducere a Primăriei Capitalei nu a mai considerat proiectul o prioritate şi nu a mai alocat fonduri”, a spus Firea.
Ea menţionează că specialiştii din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale lucrează deja la normele de aplicare ale programului aprobat şi că în zilele următoare, va oferi detalii despre criterii de acordare ale ajutorului, ce documente sunt necesare şi unde pot fi depuse dosarele, astfel că va exista o procedură foarte clară.