Dacă te afli printre persoanle care se confruntă deseori cu o tensiune mare sau ajungi la medic cu hipertensiune, iată ce ar trebui să știi. Care sunt cauzele, dar și cum se tratează tensiunea mărită aflați din acest material.
Tensiunea mărită nu prezintă simptome specific, ci este o boală tacută. Creșterile bruște și importante ale tensiunii arteriale te pot avertiza prin diferite semne că ar trebui să mergi la medic, cum ar fi, cefalee, amețeli, zgomote în urechi, tulburări de vedere, grețuri, stare de rău general.
Cea ar trebui să știi este că, cea mai bună tensiune arterială indiferent de vârsta pe care o ai, este cea care măsoară 120/70 mmhg.
Dacă tensiunea ta este mai marea decăt valoarea menționată mai sus, adică 250/130 mmHg, este o urgență ce poate duce la accident vascular hemoragic sau eden pulmonar acut. Medicul specialist o poate aduce la valorile normale prin tratament.
Iată care sunt stadiile tensiuni ce ar trebui să te trimită imediat la medic pentru o consultație de specialitate.
– stadiul I (usoara) – tensiunea sistolica intre 140-159 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica intre 90-99 mm col Hg
– stadiul II (moderata) – tensiunea sistolica intre 160-179 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica intre 100-109 mm col Hg
– stadiul III (severa) – tensiunea sistolica >180 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica >110 mm col Hg.
Care este cauza hipertensiunii
Există o listă de factori care duc la cauzarea acestei boli, dar poate fi și moștenită. Obezitatea, sedentarismul, stresul oxidativ, abuzul de alcool, fumatul, consumul în exces de sare, înaitarea în vârstă, sunt câțiva dintre factorii de risc.
De asemnenea, ar trebui să știi că bărbații pot suferi de această boală în jurul vârstei de 40 de ani, iar femeile sunt mai puțin afectate până la menopauză.
Ce faci când ai tensiune mare
Când ai tensiunea mare trebuie să știi ce să faci. În primul rând trebuie să îți ții tensiunea sub control cu pastilile prescrise de medic, în urma controlului de specialitate, dar să ai grijă și la alimentație, să reduci consumul de sare, să te odihnești cum și cât trebuie, să pierzi din kilograme, să reduci consumul de alcool. Prezența la cabinetul medicului este necesară în caz de salt hipertensiv mare.
Ce este tensiunea arterială
Tensiunea arterială este presiunea pe care sângele o exercită asupra peretelui arterial, această boală nu este un paramentru stabil, variază atât în condiții fiziologice, cât și patologice, potrivit Spynews.